La contaminació atmosfèrica fa créixer el risc de tenir una covid greu

  • Un estudi d'ISGlobal i l'Institut Germans Trias i Pujol ha trobat nivells més alts d'anticossos en els infectats que vivien en zones contaminades

VilaWeb
Redacció
17.11.2021 - 16:19
Actualització: 17.11.2021 - 17:41

L’exposició prolongada a la contaminació atmosfèrica fa créixer les probabilitats d’emmalaltir per covid i de tenir símptomes greus. Ho ha determinat un estudi codirigit per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el projecte Genomes for Life de l’Institut d’Investigació Germans Trias i Pujol de Badalona.

“La probabilitat d’infecció és la mateixa, però, una vegada infectat, tens més probabilitat de tenir una covid greu. L’exposició crònica a la contaminació atmosfèrica afecta la gravetat de la covid i, en conseqüència, a la resposta immunitària, al nivell d’anticossos”, explica a VilaWeb Manolis Kogevinas, director científic de la distinció Severo Ochoa d’ISGlobal.

La investigació va tenir 9.605 participants, entre els quals hi havia 481 casos de covid confirmats (5%). S’hi va observar que, com més gran era l’exposició a les partícules fines (PM2,5) i al diòxid de nitrogen (NO2), més comú era que desenvolupessin símptomes, especialment en els casos greus amb hospitalització o teràpia intensiva.

Per tal de determinar la presència i la quantitat d’anticossos, es van prendre mostres de sang a poc més de 4.000 participants. Entre els que havien estat positius es va trobar una relació entre més exposició als agents contaminants i nivells més alts d’IgC contra els antígens virals, cosa que indica que van tenir més càrrega infecciosa o símptomes més greus.

“És un estudi prospectiu que havíem començat abans de la pandèmia. Després del confinament, ens vam tornar a posar en contacte amb els participants: els hem fet qüestionaris, els hem agafat mostres de sang i sabem on viuen. Tenim molts mapes de contaminació per tot Catalunya i Europa i, per tant, podem determinar amb molta precisió els nivells de contaminació davant les cases de la gent”, diu Kogevinas. “És probablement l’estudi més complet i més potent sobre la qüestió de la contaminació atmosfèrica i la covid”, afegeix.

L’equip investigador va combinar la tecnologia desenvolupada per l’equip de Carlota Dobaño per mesurar els anticossos antivirals en una cohort de residents a Catalunya –la COVICAT–, amb informació sobre l’exposició residencial d’aquests individus a contaminants atmosfèrics –NO2, PM2.5, sutge i ozó.

Segons una altra investigació recent d’ISGlobal, l’àrea metropolitana de Barcelona és la número sis a la llista de les ciutats europees amb més mortalitat associada a l’NO2. Durant la pandèmia, la ciutat ha registrat més casos de covid en comparació amb unes altres zones de Catalunya. Per Kogevinas, la contaminació n’és una de les causes, tot i que no la més important: “El factor determinant és el contacte entre persones i la densitat de població, però la contaminació atmosfèrica també hi influeix, sens dubte.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor