Les noves directrius de l’OMS sobre la qualitat de l’aire podrien evitar 114.000 morts l’any a Europa

  • Segons un estudi d'ISGlobal, gairebé el 100% de la població de les ciutats europees viu per sobre dels nivells de contaminació atmosfèrica recomanats

VilaWeb

Redacció

11.11.2021 - 00:30

Les ciutats europees podrien evitar cada any 114.000 morts prematures addicionals si complissin les noves recomanacions sobre la qualitat de l’aire que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va presentar el mes de setembre. Així ho conclou una avaluació d’impacte en la salut encapçalada per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

És l’actualització d’un estudi publicat originalment el mes de gener, que prenia com a referència les recomanacions de l’OMS vigents aleshores, de l’any 2005. En aquell moment, es va calcular que es podrien evitar 51.000 morts.

Amb les noves recomanacions, s’ha tornat a avaluar la càrrega de mortalitat atribuïble a les partícules fines (PM2,5) i al diòxid de nitrogen (NO2) a les mateixes 1.000 ciutats europees. Els resultats s’han publicat, com al gener, a The Lancet Planetary Health.

Mentre que assolir els nivells de partícules fines (PM2,5) recomanats anteriorment podria evitar 51.213 morts l’any, els nous índexs tindrien el potencial d’evitar-ne 109.188. Quant al diòxid de nitrogen (NO2), el nombre de morts prematures evitables creixeria de 900 a 57.030 anuals.

L’àrea metropolitana de Barcelona, per exemple, és la número sis a la llista de les zones estudiades amb més mortalitat associada a l’NO2. Si assolís els nivells recomanats per l’OMS al mes de setembre, s’hi podrien salvar 1.554 vides, en comparació amb les 82 evitables amb les directrius del 2005. A la pàgina d’IS Global es poden consultar els resultats específics per a cada ciutat i la posició que té en la classificació.

“Encara que no hi ha un llindar d’exposició segur per sota del qual la contaminació atmosfèrica passi a ser innòcua, aquests nous resultats mostren que les noves recomanacions globals de l’OMS sobre la qualitat de l’aire ofereixen un marc molt més bo per a protegir la salut humana i evitar un gran nombre de morts”, diu la investigadora d’ISGlobal Sasha Khomenko.

Un llarg camí per a recórrer

Les ciutats europees encara tenen al davant un llarg recorregut. Segons els índexs de l’any 2005, un 84% de la població vivia en àrees amb concentracions de PM2,5 més elevades que no les recomanades. La xifra era del 9% en el cas de l’NO2. Amb les noves directrius, els percentatges pugen al 99,8% i el 99,7% de la població, respectivament. L’estudi matisa que s’han fet servir dades de contaminació de l’aire de l’any 2015.

“Com que els nivells actuals de contaminació atmosfèrica a les ciutats europees posen en risc més de 100.000 vides cada any, la Unió Europea hauria d’adaptar la legislació a les recomanacions de l’OMS”, diu Mark Nieuwenhuijsen, director de la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut d’ISGlobal.

Les directives europees actuals estableixen un límit màxim de 25 µg/m3 (micrograms per metre cúbic) per a la mitjana anual de PM2,5 i de 40 µg/m3 per a la mitjana anual de NO2. Les darreres publicacions de l’OMS, en canvi, recomanen nivells de 5 µg/m3 per a les PM2,5 i de 10 µg/m3 per a l’NO2. Si anem al 2005, les directrius de la UE s’ajusten a les recomanacions de l’OMS en el cas de l’NO2 (40 µg/m3), però continuen essent insuficients en les PM2,5 (10 µg/m3).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor