La contaminació de l’aire a les àrees afectades pels aiguats i l’entorn: un problema de salut pública

  • S’ha detectat una alta quantitat de partícules en suspensió en l’aire que poden ser nocives per a la salut

VilaWeb

Text

Laura Escartí

02.12.2024 - 21:40

L’Ajuntament de València ha establert el protocol d’episodi 1 per la contaminació atmosfèrica d’aquests dies. S’han detectat partícules en l’aire per intrusions saharianes, altes pressions i els efectes dels aiguats, amb pols en suspensió procedent de les àrees afectades. Les estacions de mesurament de l’Olivereta, Patraix, l’avinguda de França, el carrer del Doctor Lluch, el Cabanyal i el Centre van registrar diumenge una mitjana de partícules PM10 superior a 50 micrograms per metre cúbic.

Aquest percentatge de partícules en suspensió pot tenir conseqüències per a la salut, especialment per a individus vulnerables. Marian Sintes, metgessa de família i comunitària en atenció primària a Paiporta (Horta Sud), està preocupada, a més, per les partícules PM2,5, més menudes, que aquests dies també tenen nivells més alts que els habituals. “Aquestes partícules entren directament als pulmons i tenen un abast més important”, diu.

Hi ha tot de factors que fan que el fang i el llot arrossegat pel barranc i dipositat a les poblacions castigades passen a formar part de l’aire quan s’assequen. D’una banda, hi ha el vent. D’una altra, les obres i el trànsit constant de vehicles pesants per damunt d’aquest fang, que alcen pols que roman en suspensió. La metgessa apunta que no s’hi tira prou aigua per a evitar-ho.

A més, com que aquests dies hi ha una mancança important de transport públic, l’ús del vehicle privat ha augmentat. “Les rodes dels vehicles fan que aquest material en suspensió recircule i la combustió hi afig material particular”, diu. També hi ha una intrusió de pols sahariana que, segons Sintes, serà cada vegada més freqüent i persistent a la regió mediterrània a causa del canvi climàtic.

Un perill per a la salut pública?

La metgessa adverteix que aquests nivells de partícules poden ser nocius per a la salut. Particularment, poden afectar la circulació. “Amb la respiració, entren dins del torrent circulatori. Em preocupa el PM10, però encara molt més el PM2,5, perquè té més capacitat d’entrar pels filtres naturals, que són el nas i la faringe. S’ha demostrat, i per això l’OMS ha abaixat els nivells, que produeix un gran percentatge de malalties respiratòries i càrdio-vasculars”, diu.

Especialment, afecta l’etapa del creixement intrauterí de l’embaràs. És a dir, que els xiquets podrien nàixer amb òrgans més sensibles. Els xiquets en fase de creixement també tenen més probabilitats de desenvolupar al·lèrgies i infeccions respiratòries. Quant a l’edat adulta, la metgessa assenyala que hi ha una tendència clara d’aparició de càncers, infeccions respiratòries, com ara asma, la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) i malalties càrdio-vasculars, com ara els infarts cerebrals i cardíacs. A més d’això, la contaminació de l’aire també contribueix a l’agreujament de malalties cròniques.

Quines mesures cal prendre?

La metgessa recomana que a les zones afectades es mantinguen les finestres tancades, que s’airegen els habitacles una o dues vegades el dia i que s’aspire la pols de seguida. A més, la gent més vulnerable cal que utilitze la màscara per a eixir al carrer. Però diu que les mesures de protecció individuals “són com una tireta”, i que cal que les administracions adopten mesures de més magnitud per a la salut pública. “És imprescindible que a les zones afectades pel fang es controle la quantitat de cotxes que es mouen, i si és realment necessari, i tirar-hi molta aigua per a evitar la pols en suspensió”, afig. Sintes considera que caldria regular-hi la quantitat de trànsit de motor i promoure-hi l’ús de la bicicleta i el transport públic.

El protocol establert per l’Ajuntament de València recomana de no fer exercici intens a l’aire lliure, fer ús del transport públic, no cremar rostolls, compartir el cotxe sempre que siga possible, no fer accelerades i fer un ús responsable de la calefacció.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor