Com serà la consulta d’ERC sobre Illa? Quan se n’anunciarà el resultat? Totes les respostes

  • La votació serà electrònica i serà oberta entre les 9.00 i les 19.00 · El resultat s’anunciarà en una compareixença de premsa a les 19.30

VilaWeb

Text

Arnau Lleonart i Fernàndez

01.08.2024 - 21:40
Actualització: 02.08.2024 - 11:53

Vora 8.500 militants d’Esquerra Republicana de Catalunya tenen dret de participar en la consulta interna sobre la investidura de Salvador Illa que es fa avui. La votació serà telemàtica i s’hi podrà votar de 9.00 a 19.00. A més, aquells militants que necessitin assistència per a votar podran anar presencialment a les seus d’ERC, que obriran en el mateix horari de la votació. Com que és una votació electrònica, el recompte serà automàtic, però el resultat no es comunicarà fins a les 19.30 en una compareixença de premsa a la seu nacional d’ERC.

En concret, hauran de respondre afirmativament, negativament o abstenció a la pregunta següent: “Estàs d’acord que Esquerra Republicana voti a favor de la investidura del candidat socialista a canvi de la sobirania fiscal, la promoció i protecció de la llengua catalana, la Convenció Nacional per a la resolució del conflicte polític i la resta de mesures acordades?”

Els militants decidiran si Illa es converteix en el 132è president de la Generalitat de Catalunya o no, el tercer del PSC catorze anys després de la fi de la presidència de José Montilla. Tot plegat, en canvi del compromís d’impulsar un nou sistema de finançament perquè la Generalitat pugui recaptar, gestionar i liquidar tots els imposts al final de tot el procés de negociació que és previst, amb la gestió i la recaptació de l’IRPF com un primer esglaó; l’impuls d’un debat entre partits catalans per a discutir el futur polític del país en una convenció nacional; el compromís per a enfortir el model d’escola catalana, fomentar l’ús del català i l’acció exterior, i l’impuls de polítiques que garanteixin uns serveis públics de qualitat.

Tanmateix, el resultat de la consulta encara no serà definitiu perquè les joventuts d’ERC, el Jovent Republicà, hauran de decidir què fa la seva diputada, Mar Besses, que forma part del grup parlamentari d’ERC i que és imprescindible perquè el PSC, ERC i els Comuns arribin a la majoria absoluta que Illa necessita per a ser investit. Una vegada se sàpiga el resultat de la consulta, el Jovent Republicà convocarà un consell nacional urgent per decidir el posicionament polític i què ha de votar Besses. Al juny, ja van manifestar l’oposició oberta a Illa i van dir que ERC no podia permetre que l’unionisme s’apoderés del govern de Catalunya i que ells no tenien por de forçar una repetició electoral.

Però no es pot descartar que si el resultat de la consulta d’ERC és afirmatiu puguin reconsiderar aquesta posició. La secretària general d’ERC, Marta Rovira, defensa el “sí” en la votació interna i diu que és conscient que la digestió i la valoració política del pre-acord costa als militants del Jovent Republicà. Per això, abans-d’ahir, el comitè nacional del Jovent Republicà es va reunir amb el comitè negociador d’ERC, que els va mirar de convèncer dient que no entrarien al govern d’Illa, que no havien pactat el nomenament de càrrecs d’ERC i que tenien garanties de compliment de l’acord.

Molts dirigents i càrrecs d’ERC són partidaris del pacte

Bona part de l’executiva d’ERC, el govern i uns quants batlles han dit públicament que eren partidaris de votar “sí” en la consulta interna. El president de la Generalitat mateix, Pere Aragonès, va defensar que el pacte era beneficiós: “[És] un salt endavant sense precedents cap a la sobirania fiscal, garanteix el compromís amb la llengua catalana, aprofundeix en la resolució del conflicte polític i manté polítiques republicanes transformadores.” I també s’hi han mostrat partidaris la secretària general adjunta, Marta Vilalta, el president del grup parlamentari, Josep Maria Jové, i el vice-secretari general de Comunicació, Oriol Duran.

El dia de la presentació del pre-acord, alguns consellers com ara Carles Campuzano, Roger Torrent, Natàlia Mas Guix, Ester Capella, Meritxell Serret, Tània Verge i Joan Ignasi Elena van acompanyar la portaveu, Raquel Sans, i alguns han fet campanya a les xarxes socials. A més, hi ha batlles d’ERC, com ara Marc Aloy (Manresa), Aurora Carbonell (Sitges), Marc Giribet (Sant Andreu de la Barca), Jordi Viñas (Salt), Adam Tomàs (Amposta), Alba Pijuan (Tàrrega) i Ferran Estruch (Cardona) que han demanat obertament el vot pel “sí”.

L’ex-president d’ERC Oriol Junqueras –que pretén de tornar-se a presentar al càrrec al congrés nacional del novembre– no s’ha posicionat i no ha dit què votaria, s’ha limitat a mostrar “respecte” pel pre-acord. Però el seu entorn s’inclina cap al “sí”. Juli Fernández, secretari general adjunt de la formació i membre de l’equip negociador amb el PSC, diu que el pacte aprofundeix la sobirania fiscal de Catalunya; i Oriol López Mayolas, vice-secretari de Coordinació Interna d’ERC i també integrant de l’equip negociador, ha alabat la tasca del partit per a assolir el pacte. El secretari d’Organització, Pau Morales, també ha defensat l’acord davant els militants, i Lluís Salvadó, que fou secretari d’Hisenda quan Junqueras era conseller d’Economia, considera que el pacte, en matèria fiscal, “és absolutament històric pel contingut”. Gabriel Rufián, diputat al congrés espanyol i molt pròxim a Junqueras, va piular un breu “sí”.

En canvi, Helena Solà, un perfil també considerat pròxim a Junqueras, ha expressat públicament la seva oposició a l’acord perquè creu que dividirà el partit. A més, diu que cal tenir una visió a llarg termini i evitar moviments que, segons ella, no entenen ni els votants ni els militants. La diputada al congrés espanyol Pilar Vallugera va ser una de les primeres a pronunciar-s’hi, fins i tot abans no es fes públic el pre-acord, i posteriorment ha reiterat que s’hi oposava.

També hi ha ex-diputats d’ERC, com ara Jordi Orobitg i Carles Castillo, que han manifestat que hi votarien en contra a la consulta. “Conec personalment a Illa, i sé com és d’insegur, ultracatòlic, conservador i fals, ningú no em convencerà que ara s’ha tornat progressista”, va dir Castillo, que havia estat del PSC. Orobitg va piular: “Existeixen massa condicionants externs, que escapen de la capacitat de decisió d’Esquerra, que fan inviable el compliment.”

També s’han posicionat pel “no” militants com ara l’ex-batlle de Tarragona Pau Ricomà per les inconcrecions referents al finançament singular i perquè diuen que “el PSC actual no té res a veure amb el dels anys vuitanta”. El batlle d’Olesa de Montserrat, Jordi Parent, tampoc és partidari de l’acord i ha emprat l’etiqueta #NoAmbElMeuVot, que aquests dies és tendència entre els detractors del pacte amb els socialistes. També hi és contrari el batlle de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió. De la mateixa manera s’ha manifestat el portaveu de la Diputació de Girona i ex-batlle de Roses, Joan Plana; el portaveu d’ERC Sabadell, Gabriel Fernàndez, l’ex-conseller Alfred Bosch i el conseller nacional Joan Puig.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor