30.04.2018 - 21:01
|
Actualització: 30.04.2018 - 22:32
El 27 d’octubre de 2017, l’executiu espanyol va destituir el govern català, va suspendre l’autonomia i va convocar eleccions per la via del decret ministerial. El govern de Carles Puigdemont, escollit democràticament, es va repartir entre l’exili i les presons de Madrid. Avui, 30 d’abril, el president Puigdemont i els consellers Ponsatí, Comín, Puig i Serret han complert mig any d’exili a Bèlgica, Escòcia i Alemanya.
Avui fa mig any que el Govern de Catalunya és a l’exili. Avui, junts #construimrepublica pic.twitter.com/BK1acPrGzJ
— catalan_gov (@catalan_gov) 30 d’abril de 2018
‘No és la primera vegada a la història que el govern català, democràtic i pacífic, ha estat sotmès a l’exili i a la presó. Aquestes experiències col·lectives ens han fet un poble resilient, treballador i generador de lideratges compartits generosos i brillants’, diu Puigdemont en un vídeo difós amb motiu de l’efemèride.
En un comunicat, el govern a l’exili diu: ‘Malgrat la situació d’indefensió jurídica i de vulneració dels drets bàsics que exerceix l’estat espanyol als nostres representants electes, i malgrat haver guanyat de nou les eleccions que ells mateixos van imposar, el govern no ha abandonat en cap moment la seva responsabilitat davant els catalans i les catalanes, i ha treballat intensament per construir un nou marc polític de progrés per a Catalunya.’
També expliquen que tots ells s’han reunit cada dimarts ininterrompudament durant tot aquest temps, que han fet centenars de reunions de treball amb professionals, institucions i entitats de tots els àmbits, han emès declaracions polítiques i han treballat en vuit països diferents: Bèlgica, Alemanya, Escòcia, Suïssa, Dinamarca, Àustria, Finlàndia i Luxemburg. Diuen que l’objectiu és revertir la involució democràtica espanyola i construir República.