Constituïm presenta una proposta de constitució catalana al Parlament Europeu

  • Ramon Tremosa, Josep-Maria Terricabras i Liz Castro van participar també en la jornada de debats per a explicar el procés català · Tremosa destaca a VilaWeb l'interès que desperta el procés català a Brussel·les

VilaWeb

Bernat Surroca

11.01.2017 - 22:00
Actualització: 12.01.2017 - 00:13

La plataforma Constituïm va presentar ahir al Parlament Europeu la seva proposta de constitució catalana, en la jornada organitzada per ALDE, els Verds, els Conservadors i Reformistes Europeus i l’Esquerra Unida Europea. També hi van participar, entre més, els eurodiputats Ramon Tremosa i Josep-Maria Terricabras, acompanyats de Liz Castro, per explicar el procés català.

Jordi Domingo, representant de Constituïm, va explicar la importància de comptar amb un text articulat per a afavorir la participació ciutadana en un referèndum, també la d’aquells que no volen la independència. Domingo va explicar l’experiència a VilaWeb: ‘Ha estat esplèndid. En totes les reunions hem detectat un extraordinari interès pel procés i hem estat molt ben rebuts per la resta d’europarlamentaris participants.’

WhatsApp Image 2017-01-11 at 18.59.47

Els representants del govern i el parlament flamencs es van mostrar especialment interessats en la qüestió catalana. Constituïm s’hi va reunir dimarts a Brussel·les, com també amb membres del parlament federal belga i el responsable de la comissió d’Afers Estrangers. En aquestes trobades, la plataforma catalana va aprofitar per lliurar-los un exemplar de la proposta de constitució catalana.

Sobre una possible declaració d’independència després del referèndum, Domingo explica que si els mitjans són democràtics, Europa no hi té res a dir. I sobre la capacitat d’adaptació europea, diu: ‘L’experiència demostra que la Unió Europea és capaç d’adaptar-se.’

Liz Castro, Ramon Tremosa i Josep-Maria Terricabras expliquen el procés català

WhatsApp Image 2017-01-11 at 19.52.47

Al simposi, traduït simultàniament al català, hi van participar set eurodiputats de diverses nacions europees, amb l’objectiu d’exposar visions diferents sobre la manera com la UE ha d’encaixar políticament l’exercici del dret d’autodeterminació dels pobles en ple segle XXI.

En representació catalana, Ramon Tremosa i Josep-Maria Terricabras, acompanyats de Liz Castro, van explicar el procés a les dues-centes persones que omplien la sala de l’eurocambra. ‘Poques vegades l’any es veuen sales tan plenes a Brussel·les’, va dir Tremosa. ‘Es fan molts actes al Parlament Europeu i mobilitzar dues-centes persones està molt bé. Això demostra que la unió de catalans, bascos, flamencs, escocesos, gal·lesos… suma.’

Foto: Ramon Tremosa
Fotografia: Ramon Tremosa.
Captura de pantalla 2017-01-11 a les 21.44.14
Fotografia: Ramon Tremosa.

Un dels moments culminants de l’acte va ser la intervenció de Liz Castro. Durant vint-i-cinc minuts, va explicar com Catalunya havia arribat fins al punt on es trobava actualment i els assistents van dedicar-li una gran ovació.

A més dels eurodiputats, a la jornada hi van participar també acadèmics. Un dels més destacats va ser Nikos Skoutaris, professor de dret europeu a la Universitat d’East Anglia, convidat especialment per Tremosa i Terricabras. Va parlar de la capacitat d’adaptació de la UE a la independència de Catalunya o Escòcia. ‘La flexibilitat de l’ordre legal europeu pot ajudar a l’adaptació, però tot depèn de la voluntat política dels estats membres’, va dir. I va deixar clar que ‘la visió segons la qual la Unió Europea no pot adaptar-se a la secessió catalana o escocesa és contrària a allò que ha passat històricament’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor