El TC avala la llei Celaá i la presència del castellà a les aules

  • Segons el tribunal, la carta magna espanyola estableix que hi ha d’haver “un patró d’equilibri o igualtat entre llengües”

VilaWeb
18.04.2023 - 18:48
Actualització: 19.04.2023 - 14:04

El Tribunal Constitucional espanyol (TC) ha validat l’última gran reforma educativa de l’estat, coneguda com la llei Celáa, i ha avalat que pugui haver-hi més presència del castellà a les aules catalanes, tal com ha avançat l’agència EFE. Segons el tribunal, la carta magna espanyola estableix que hi ha d’haver “un patró d’equilibri o igualtat entre llengües”, i això la nova normativa no ho contradiu.

Vox havia recorregut contra la llei perquè, en el text aprovat, s’havia eliminat un fragment que deia: “El castellà i les llengües cooficials tenen la consideració de llengües vehiculars.” L’extrema dreta considerava que això desprotegia el castellà i en suprimia la vehicularitat. Amb la sentència d’avui, el TC certifica que el castellà no perd la condició de llengua vehicular, perquè la llei Celáa respecta l’article tercer de la constitució, que garanteix el dret de fer servir el castellà i les llengües cooficials. 

El març de 2021, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja s’havia pronunciat en una línia semblant. Esquerra Republicana va donar suport a la llei amb l’argument que es blindava el català com a llengua vehicular, però el TSJC va resoldre que la llei Celaá no fa res de tot això perquè no elimina la vehicularitat del castellà, sinó que simplement deixa d’esmentar-la al text.

Aquella sentència també especificava que la vehicularitat del castellà no depèn pas de la llei d’educació, sinó que prové originalment de la constitució: “L’obligatorietat que el castellà sigui la llengua vehicular a l’ensenyament deriva directament de la Constitució, i per això la modificació operada per la Llei Orgànica 3/2020 [la llei Celaá] de la disposició addicional trenta-vuitena de la LOE no afecta l’estatus del castellà com a llengua vehicular.”

Així mateix, la sentència que ha publicat avui el TC també diu que la llei Celáa no nega el dret efectiu de fer servir el castellà ni la resta de llengües oficials a les aules. Torna a remarcar que aquest dret prové de la constitució i recorda que l’estat té la responsabilitat de vetllar pel respecte dels drets lingüístics dels alumnes.

La sentència d’avui no té res a veure amb la que encara hi ha pendent sobre la nova llei catalana que regula l’ús de les llengües a l’escola, pactada entre el PSC, Esquerra, Junts i els comuns. La nova normativa, aprovada el juny passat, admet el castellà com a llengua curricular, però deixa de banda l’establiment de percentatges. La sentència del TC despatxa la qüestió amb ambivalència i deixa la porta oberta per a dos escenaris oposats: diu que l’estat no ha d’establir necessàriament una proporció de castellà en el sistema educatiu, però també indica que l’ensenyament en castellà és un dret i que n’hi pot haver més presència.

Precisament, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha celebrat la resolució perquè, a parer seu, estableix que l’aprenentatge de les llengües a les aules “no va de proporcions ni percentatges”. El conseller ho considera un primer pronunciament que avala la llei catalana d’ús de llengües a l’escola, amb la qual, segons ell, el govern “ha fet inaplicable la sentència del 25%”. Conscient, però, que les coses poden canviar, ha demanat prudència.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor