06.06.2019 - 11:18
|
Actualització: 06.06.2019 - 11:53
La diplomàcia espanyola continua fent de les seves per boicotar totes les actuacions a l’exterior relacionades amb Catalunya o l’independentisme. Francisco Pascual de la Parte, cònsol general d’Espanya a Munic, va participar ahir en l’acte ‘Catalunya i Espanya: el camí a seguir’, organitzat per la Universitat d’Augsburg, tot i que no formava part del programa. El motiu? Entre els ponents hi havia Josep Costa, vice-president del parlament.
En declaracions a VilaWeb, ha criticat presència del cònsol, ja que era un acte acadèmic i no pas un míting polític. ‘L’organització no era especialment favorable a la independència. Hi participaven un professor i un jurista per evitar qualsevol biaix. Era un acte acadèmic, però el cònsol… diguem que ha fet les gestions necessàries, com fa sempre la diplomàcia espanyola, per autoconvidar-se’, ha explicat.
Costa ha assegurat que el cònsol va dedicar tota la intervenció a criticar l’independentisme i les accions dels governs de Carles Puigdemont i Quim Torra. A més a més, el vice-president destaca les males maneres del diplomàtic, que l’interpel·lava directament i l’assenyalava amb el dit.
Davant de la manca d’autocrítica, un dels assistents va preguntar a De la Parte què ha fet malament Espanya perquè l’independentisme ocupi ara la centralitat política a Catalunya. El cònsol va respondre comparant la situació de Catalunya amb la d’Alemanya a principi dels anys 30. En aquest sentit, va dir que en un context de crisi la gent és vulnerable a les manipulacions i això explica l’auge del nazisme i l’independentisme. ‘Les cares de la gent eren de sorpresa i de perplexitat. No es creien el que estaven escoltant’, diu Costa.
Jugada mestra del cònsol espanyol a Munich, autoconvidat a un acte acadèmic sobre Catalunya a Augsburg. El “diplomàtic” compara l’independentisme amb el nazisme davant la sorpresa de tothom. Un centenar llarg de professors i estudiants ja entenen perquè volem la independència. pic.twitter.com/boYzhH022q
— Josep Costa (@josepcosta) June 6, 2019
El vice-president del parlament va tornar a intervenir per retreure-li al cònsol algunes afirmacions, com ara que assegurés que el govern de Puigdemont havia malversat fons públics per a fer l’1-O. Costa li va dir que les seves paraules suposaven una vulneració de la directiva europea sobre la presumpció d’innocència. Finalment va cloure la seva intervenció amb una pregunta a l’audiència: ‘Voldríeu formar part d’un país que fa servir els seus servidors públics per ofendre-us d’aquesta manera en públic?’
Acabat l’acte, el vice-president explica que el cònsol es va acomiadar de manera cordial assegurant que era la seva feina rebatre les accions de l’independentisme. ‘Em va donar records pel president Puigdemont i em va dir que no era res personal, que feia la seva feina’, afegeix.
De la Parte, un cònsol reincident
El cònsol no és desconegut per l’independentisme. El setembre passat va intentar rebentar un acte sobre Catalunya a la capital de Baviera en el qual participava el president Carles Puigdemont. De la Parte va dedicar bona part de la seva intervenció a menystenir l’independentisme i a assegurar que les escoles catalanes adoctrinen.
El cònsol d’Espanya a Munic recitant el reguitzell de falsedats habituals que porta escrites de Madrid directament. Per cert diu que estima Catalunya i els seus amics viuen a Catalunya. Per això ens enviaven els ‘Aporellos’ pic.twitter.com/9WvRmFRjV7
— Josep Lluís Alay (@josepalay) September 26, 2018