03.08.2024 - 21:40
|
Actualització: 03.08.2024 - 21:45
L’exhibicionisme forma part de les vacances. Primer amb els tradicionals àlbums de fotos, al voltant dels quals reuníem la família i els amics per a mostrar-los com havien estat de fructíferes les nostres vacances. I ara, amb les xarxes socials, tenim la necessitat de mostrar a tothom allò que fem. Això s’intensifica durant les vacances i pot tenir efectes negatius sobre nosaltres.
Per una banda, sentim que hem d’estar tota l’estona fent coses. Si ens n’anem de viatge, pot generar que tinguem la necessitat d’exposar constantment els llocs que visitem, allò que mengem, etc. Fins al punt de no gaudir de l’experiència perquè estem immersos en l’objectiu d’aconseguir la millor fotografia per a penjar-la a Instagram. Però darrere aquesta imatge poden haver-hi hores de cua al sol a causa de la massificació turística, per exemple. Tot això pot acabar obsessionant-nos i fent que el nostre període de vacances es converteixi en un patiment, sense un espai per al descans.
Per una altra banda, també hi ha qui no es pot permetre de fer un viatge durant les vacances, o que prefereix quedar-se a descansar, i veure aquestes fotografies a Instagram podria generar-li malestar per no estar fent el mateix. Tanmateix, cal recordar que moltes d’aquestes imatges solen ser postureig.
N’hem parlat amb Roser Claramunt, psicòloga experta en benestar emocional, qui ens dóna uns quants consells per a gaudir realment de les vacances d’una manera sana. “És molt important gestionar les expectatives. S’ha d’intentar trobar un equilibri entre deixar-se sorprendre pel que va passant durant les dates de vacances i el que vulguis programar. Si ho tenim tot programat, de vegades hi ha persones que, quan acaben les vacances, necessiten unes altres vacances”, diu.
La psicòloga recorda que la paraula “vacances” ve de la paraula llatina vacatio, que vol dir sense res, és a dir, buit. Per això apunta a la importància de tenir moments en què no hi hagi res programat. “Has de pensar com vols que siguin les teves vacances i què necessites realment, amb la mà al cor”, diu.
La pressió col·lectiva
Com és evident, les vacances no són iguals per a tothom. Hi ha qui prefereix conèixer llocs nous, i hi ha qui prefereix descansar. No obstant això, en el segon cas existeix una mena de pressió social per no fer res durant el període vacacional. “Hi ha aquest missatge col·lectiu que sembla que diu: ‘Ostres, he d’aprofitar les vacances, he de fer coses’. I quan ens diem ‘he de fer’, ja és una obligació. I no, les vacances haurien de ser: ‘Em ve ge gust aixecar-me més tard’, sense horaris, realment per a donar descans al cos i a la ment”, diu Claramunt.
Independentment de què es triï de fer, la psicòloga recomana d’encarar les vacances amb una actitud tranquil·la i, sobretot, fer desconnexió digital. No mirar el mòbil i, fins i tot, desinstal·lar algunes xarxes socials per no caure en la temptació de mirar-les contínuament. També assenyala que l’últim dia de les vacances és una de les coses que més recordarem. “Si hem perdut la maleta l’últim dia, segurament quan veurem algú, li explicarem que hem perdut la maleta. És un efecte psicològic pel qual recordem millor l’últim moment.” És per això que aconsella de deixar uns dies de marge i l’últim dia fer alguna activitat que ens vingui de gust i la puguem gaudir, com ara quedar amb amics. I, sobretot, recordar de deixar espai per al descans, moments per a no fer res i no sentir-nos-en culpables.