Consells per a cuidar les plantes en plena onada de calor

  • Parlem amb Antoni Marzo, biòleg i especialista en medi, sobre la cura de les plantes a l'estiu

VilaWeb

Redacció

10.08.2023 - 21:40

Les altes temperatures a què arribem aquests dies d’estiu no ens afecten solament a nosaltres, sinó que també influeixen sobre les nostres plantes. Per això, és fonamental de tenir-ne una cura especial perquè puguen sobreviure a l’onada de calor. Parlem amb Antoni Marzo, biòleg i especialista en medi, perquè ens done alguns consells per a mantenir les plantes sanes a l’estiu.

“Les plantes a l’estiu tenen més estrès hídric, tenen més evapotranspiració, i, per tant, perden més aigua. Això s’ha de compensar. Més encara si són en un test; tenen més demanda hídrica”, explica. Així doncs, el primer consell és augmentar la freqüència del reg, però en un context de sequera en què s’ha d’estalviar aigua, està bé de provar de conservar la humitat de les plantes d’unes altres maneres.

Per exemple, Marzo recomana de regar les plantes al vespre, tant a l’estiu com durant tot l’any. Durant aquestes hores, les plantes aprofiten més bé l’aigua perquè resta més temps tant al substrat com a la planta mateixa. Si es rega durant les hores de més insolació, l’aigua s’evapora de seguida. I, a més, es pot crear algun efecte nociu en les plantes, com ara cremades en les fulles. Això pot passar si es combinen la calor extrema i l’aigua.

Un altre consell per a mantenir les plantes hidratades és tenir-les en tests de fang o ceràmica, perquè retenen més bé la humitat. Així, són desaconsellables els tests de plàstic. A més, hi ha uns tests amb dipòsits d’aigua que permeten de no haver de regar tan sovint.

D’una altra banda, no totes les plantes tenen les mateixes necessitats d’aigua. Per això, tenint en compte la sequera, es pot fer una tria de les espècies i descartar les que necessiten una gran quantitat d’aigua per a sobreviure a l’estiu.

Protegir les plantes

“Les onades de calor són en ple estiu i solen correspondre amb períodes d’insolació molt forta. Les plantes més sensibles s’han de resguardar una mica del sol”, diu Marzo. Hem de cercar un lloc on no tinguen una exposició llarga a la llum directa del sol.

A més, les plantes que tenim a casa també es poden malmetre per l’aire condicionat. Normalment, les plantes d’interior solen ser tropicals, de climes humits. L’aire condicionat asseca l’ambient i, per tant, les plantes. En aquest sentit, Marzo aconsella d’allunyar-les de l’aparell i polvoritzar aigua sobre les fulles amb freqüència.

Quines són les plantes més resistents a la calor?

Hi ha plantes que tenen mecanismes per a alentir el metabolisme i, fins i tot, minimitzar o disminuir les pèrdues d’aigua. Alguns exemples de plantes que tenen més resistència a la calor són les plantes aromàtiques mediterrànies, com ara el romer, i les plantes suculentes. Aquestes darreres emmagatzemen aigua dins seu, cosa que els garanteix una gran capacitat de resistència a la insolació i la sequera.

Com podem regar les plantes durant les vacances?

Si us n’aneu de vacances i no teniu cap amic o veí que puga cuidar-vos les plantes, hi ha remeis que ho poden fer per vosaltres. El reg automàtic pot ser una bona opció, perquè es pot programar i regar per degoteig. D’aquesta manera, no es malgasta l’aigua. També hi ha uns hidrogels que s’expandeixen amb el reg i alliberen l’aigua lentament, segons que es va assecant el substrat de la planta. Tenen una autonomia fins de trenta dies i són segurs i ecològics. Per tant, la solució perfecta per als dies de vacances.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor