17.09.2023 - 09:45
|
Actualització: 17.09.2023 - 11:06
La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea del govern, Meritxell Serret, acceptaria l’ajornament de l’oficialitat del català a la UE si no era per a “diluir la proposta”. Serrat, en una entrevista a El Periódico, diu que és una anomalia democràtica que el català no sigui oficial: “És una reclamació de fa vint anys. És una qüestió de drets i per a reforçar el projecte europeu i la legitimitat de les institucions de cara als catalanoparlants.”
Serret apunta que l’objectiu de la Generalitat és que l’oficialitat arribi a bon port: “Parlem del reconeixement d’un dret i no volem que es rebaixi la proposta. Si s’ha de dilatar, que mai sigui per diluir o reduir la proposta que és sobre la taula. Exigim al govern espanyol que faci el màxim perquè s’aprovi.”
Creu que l’oficialitat no pot estar subordinada a qüestions econòmiques: “D’acord amb el pressupost de l’any 2022 de la Unió Europea, les despeses en traduccions representaven un 0,2%, que van ser uns vuitanta cèntims per habitant.” El govern espanyol s’ha ofert a pagar el cost de fer el català oficial a la UE, però la consellera apunta que hi ha reticències ideològiques: “Segurament el PP es mou perquè hi hagi veus que puguin frenar-ho.”
Preguntada per l’amnistia, diu que és essencial per a posar fi a la repressió: “S’ha de treure el conflicte polític dels tribunals i aconseguir certa igualtat de condicions, per avançar en la situació política i democràtica del conflicte, que implica reconèixer el dret de l’autodeterminació. S’ha de mantenir i reforçar la taula de negociació entre governs i s’ha de continuar per resoldre definitivament el conflicte polític.”