10.04.2025 - 21:40
De tot el que ha passat a Catalunya els últims vint-i-cinc anys, el més important és, de llarg, el creixement de sis a vuit milions d’habitants per la via de la immigració econòmica. Aquest fenomen ho ha transformat tot: l’educació, la sanitat, la llengua, el mercat laboral, el paisatge de barris i ciutats senceres. Un canvi tan profund hauria d’haver estat un tema cabdal a les campanyes electorals i hauria hagut de formar part de la discussió civil, però en canvi l’omertà als mitjans i a la política ha estat, fins fa poc, gairebé total. El missatge que ens va arribar des del poder és que parlar d’immigració et convertia en un racista, i aquesta tenalla antidemocràtica encara dura. Mireu, si no, el que ha passat aquesta setmana amb el debat sobre els lloguers. En els últims deu anys el país ha crescut de gairebé un milió d’habitants i no s’han acabat ni 100.000 habitatges i, tot i això, ningú no gosa esmentar-ho com a part del problema.
Les declaracions de la consellera Sílvia Paneque que aviat tindrem la Catalunya dels deu milions d’habitants s’ha rebut de la mateixa manera, amb un silenci gairebé unànime als mitjans (per sort a les xarxes sí que hi ha hagut força rebombori). El més gros és que la portaveu del govern ho dóna per fet, sense cap marge de discussió ciutadana. És al capdavall el pla econòmic del PSOE: fomentar una entrada constant de treballadors estrangers, i així maquillar el producte interior brut, pagar les pensions que es van prometre i mantenir un sistema econòmic obsolet. Aquest programa, que mai no s’ha fet explícit a les campanyes electorals, tindria unes conseqüències cabdals per a la nació.
He escrit tants articles sobre immigració a VilaWeb que tinc por de fer-me pesat, però hi tornaré. El model de fronteres obertes no és d’esquerres, sinó que és el que defensa la dreta neoliberal, que vol l’entrada constant de mà d’obra barata per enfonsar les condicions laborals dels autòctons –d’aquí ve que l’explosió demogràfica a Catalunya i a Espanya comencés durant la primera legislatura de José María Aznar. Aquest discurs el blanquegen una colla d’activistes d’esquerres que no competeixen laboralment amb els nouvinguts (professors d’universitat, periodistes, actors), però que ja els va bé que algú els netegi la casa per quatre duros o tenir un supermercat obert les vint-i-quatre hores.
Per a imposar aquest discurs neoliberal s’han fet unes quantes trampes, i la més important és dir que la immigració és un fenomen inevitable, i que no es pot fer res per a aturar-lo. És cert que tenim frontera amb el Mediterrani, però de fet els immigrants que poden haver travessat el mar no arriben al 7% dels nouvinguts. La gran majoria s’ha desplaçat per carretera o han travessat la frontera del Regne d’Espanya per l’aeroport de Barajas, i des de fa un quart de segle la política ha estat deixar entrar tothom. I això, cal repetir-ho, és una tria.
(Aquesta setmana hem llegit el cas lamentable d’una turista britànica que va ser detinguda als Estats Units, emmanillada i enviada a un centre de detenció d’immigrants. La història, però, va començar quan la noia va intentar entrar al Canadà per carretera amb un visat de turista, i les autoritats d’aquest país van considerar que en realitat hi anava a viure i a treballar. D’aquí ve que l’expulsessin de tornada als Estats Units, on va ser detinguda. Us imagineu això a Barajas? No, és clar. Espanya no només no comprova res, sinó que llavors obliga les altres administracions a empadronar aquests falsos turistes i a donar-los una targeta sanitària. L’al·licient per a emigrar a Espanya és ben clar.)
Darrerament sentim un altre argument a favor de l’arribada constant d’immigrants, i aquest sí que hauria d’indignar les esquerres que lluiten contra el colonialisme i l’explotació dels països rics. Es tracta de dir que la nostra natalitat és molt baixa, i per tant que necessitem rebre gent nova per a mantenir el nivell de vida. El problema és que la humanitat sencera està entrant en un hivern demogràfic, i aquesta dècada travessarem la taxa de reposició, que és d’uns 2,2 fills per dona. D’aquí a molt poc el bé més preuat de la societat seran precisament els nens i els joves, i els adolescents d’avui veuran com el nombre d’humans de la Terra decreix.
Per tant, com es pot justificar des de l’esquerra importar joves de Colòmbia (1,7 fills per dona), del Marroc (1,9) o de l’Equador (2), països que tenen el mateix problema de baixa fertilitat que nosaltres? Els que encara en tenen una d’alta són els del centre de l’Àfrica i alguns que es troben enmig d’una guerra, però aquests són precisament els que les nostres autoritats no volen, perquè costaria massa de mantenir-los. D’aquí ve també que els debats sobre el repartiment dels menors no acompanyats siguin pur teatre. A Espanya hi entren un milió d’immigrants l’any per Barajas, i el focus el posem sobre 4.500 menors que arriben amb barques precàries, els més fràgils de tot?
Durant vint-i-cinc anys la classe política i les elits econòmiques s’han unit per a expulsar la immigració del debat públic, una decisió que és profundament autoritària i que tracta els votants com a menors d’edat. La manca de reacció davant de les paraules de la consellera Paneque indica que a Catalunya les decisions transcendents encara les prenen uns quants factòtums –el PSC, el Cercle d’Economia– i que l’únic paper que deixen a la resta és pagar i callar. El que potser no veuen és que això funcionava fins fa cinc o deu anys, però ara s’està covant una fúria ciutadana immensa que un dia o altre explotarà.