El Consell de la UE inclou l’oficialitat del català en l’agenda de la pròxima reunió

  • En la reunió anterior, no hi va haver consens i els estats membres van acordar d'ajornar la decisió

VilaWeb

Redacció

10.10.2023 - 17:40
Actualització: 10.10.2023 - 19:58

La modificació de l’article del reglament número 1, que enumera quines són les llengües oficials de la Unió Europea, per tal d’incorporar-hi el català, el gallec i el basc, és de forma oficial en l’ordre del dia de la reunió del Consell de la Unió Europea del 24 d’octubre.

En la reunió passada del Consell, del 19 de setembre, no hi va haver consens per a fer que el català fos oficial. La reunió va durar vora quaranta minuts i es va cloure sense haver sotmès la qüestió a votació i es va decidir d’ajornar la decisió fins que no hi hagués un dictamen jurídic del Consell de la UE sobre les conseqüències de la mesura i una anàlisi de l’impacte econòmic i pràctic en el funcionament del bloc.

La possibilitat de fer oficial el català, doncs, tornarà ara a les institucions europees, abans no s’acabi el termini per a negociar una possible investidura a la presidència espanyola. Tot i això, l’ordre del dia aquesta vegada hi diu “informe de progrés”, quan ara fa un mes la previsió era una deliberació i l’adopció de la mesura. Així que encara és una incògnita si finalment es votarà en aquesta reunió o s’ajornarà.

“He pogut constatar que, igual que en la reunió del 19 de setembre, tots els països continuen disposats a avançar i treballar amb Espanya en aquest camí”, va dir el ministre d’Afers Estrangers espanyol, José Manuel Albares. Sobre això, el 3 d’octubre, la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, deia que afrontaven la reunió “amb tota la cautela”: “No hi ha oposicions frontals ni vets, però cal acabar de consolidar confiances amb els estats”, va explicar, a la vegada que afegia que treballaven “amb més força” després de l’ajornament de la votació.

En la documentació de l’anterior reunió, el govern espanyol proposava d’afegir el català, l’èuscar i el gallec. No obstant això, a mesura que es vagi publicant la informació prèvia, se sabrà si es manté el mateix text o es prioritza primer l’aprovació del català, com va donar a entendre el ministre espanyol ara fa unes setmanes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor