02.08.2022 - 09:51
|
Actualització: 02.08.2022 - 11:49
El Consell per la República ha lamentat la suspensió de Laura Borràs com a presidenta del Parlament de Catalunya acordada per la mesa amb els vots del PSC, ERC i la CUP. En una declaració, l’entitat assenyala que l’aplicació de l’article 25.4 del reglament de la cambra, sense tenir en compte el context de repressió, tan sols alimenta l’efectivitat del lawfare contra l’independentisme.
“En un context de lawfare, allò que esdevé important no és l’objecte de persecució (el delicte concret que s’imputa) sinó la motivació no imparcial de la persecució judicial contra una persona determinada, en aquest cas la presidenta del parlament”, continua el Consell, que detalla que les acusacions de corrupció són una estratègia ben coneguda en els contexts de lawfare.
Així mateix, l’entitat posa en dubte que l’article 25.4 sigui compatible amb el Conveni Europeu de Drets Humans i el Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics, atès que posa en dubte la presumpció d’innocència de l’afectat.
“Per això, organitzacions i tribunals internacionals de defensa dels drets humans consideren que calen raons prou sòlides per suspendre o inhabilitar un diputat per l’exercici de les seves funcions parlamentàries, i això, fins i tot, pressuposant l’existència d’un poder judicial imparcial i independent”, afegeix.
Finalment, el Consell avisa que casos com el de Borràs posen de manifest que són en joc els drets dels representants d’exercir els seus drets i mandat representatiu, és a dir, els drets dels electors a ser representats, cosa que és l’essència de la democràcia.