30.04.2019 - 18:26
|
Actualització: 30.04.2019 - 18:38
El Consell per la República i l’ANC presentaran dijous una Iniciativa Ciutadana Europea perquè s’apliqui l’article 7 del Tractat de Lisboa a Espanya per a ‘democratitzar el Regne d’Espanya’ i perquè reconegui el dret d’autodeterminació. Aquest article permet la sanció contra un estat membre quan es cometen violacions dels principis que protegeix la UE.
Concretament, asseguren que s’han produït ‘greus violacions’ de l’article 2 del Tractat de Lisboa, relatiu a la dignitat humana, la llibertat, la democràcia, la igualtat, l’imperi de la llei i el respecte pels drets humans i les minories. L’últim exemple d’això, diuen, és la decisió d’ahir de la Junta Electoral espanyola d’excloure Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí de les eleccions europees.
L’objectiu és aconseguir un milió de signatures que forcin la Comissió Europea a pronuciar-se i per a ‘continuar la internacionalització’ de la causa catalana pel dret d’autodeterminació. El primer pas serà que la Comissió accepti en un termini de dos mesos si la iniciativa entra dins de les seves competències, i després s’obrirà un període d’un any per a fer campanya i recollir signatures a tots els països de la UE. Avancen que si la Comissió no ho accepta, recorreran en contra de la decisió al Tribunal de Justícia de la UE.
La iniciativa la presentaran dijous a Brussel·les el president Carles Puigdemont; els consellers exiliats Toni Comín, Lluís Puig i Clara Ponsatí, els membres del consell de govern del Consell per la República i la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie. També hi assistiran l’ex-vice-president del Parlament Europeu Gérard Onesta; i el director artístic i professor a la Universitat de Ljubljana, Igor Koršič.
Quan s’aplica l’article 7 de la UE?
La UE pot invocar l’article 7 del Tractat de la Unió Europea en el cas que consideri que aplicar l’article 155 de la constitució espanyola enclou una violació dels drets i les llibertats dels ciutadans catalans, per tal com són també ciutadans europeus. Permet de suspendre els drets d’un estat membre si la Unió considera que amenaça els drets i els valors democràtics. Per a activar aquest mecanisme, cal que ho demani una tercera part dels estats integrants, del parlament europeu o de la Comissió Europea.
L’any 2003, la Comissió va lliurar aquest document marc al consell i al parlament, que especifica com es pot invocar l’article 7 i en quins casos es pot demanar la intervenció de la Unió en un estat membre. El document aclareix que es pot fer en qualsevol cas i supòsit, no únicament en àmbits que regulen les institucions europees.
El text afirma rotundament que si els drets democràtics perillessin en una àrea de jurisdicció estrictament estatal –la constitució pròpia en fóra el cas paradigmàtic–, la Unió Europea tindria l’obligació d’intervenir-hi. També queda clar que ni tan sols no és necessari que hi hagi una actuació de l’estat concernit, sinó que la Unió pot actuar fins i tot si considera que hi ha una amenaça important.