24.07.2024 - 12:36
|
Actualització: 24.07.2024 - 13:23
El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) avala la constitucionalitat de la reforma del reglament del parlament impulsada pel PSC, Junts, ERC, els Comuns i la CUP, que vol habilitar el vot telemàtic i ampliar els supòsits del vot delegat. En un dictamen fet públic avui, l’òrgan consultiu desestima les queixes del PP i dóna via lliure a la votació definitiva demà al parlament.
El CGE tan sols fa una precisió sobre una frase de l’article 2 de la proposta, que diu que “el vot de la persona delegant és comptabilitzat en el mateix sentit que el vot emès per la persona a qui es delega”. Per a la constitucionalitat, recomana de reformular-lo perquè, si el sentit del vot és diferent, se n’informi la mesa abans de començar la sessió.
L’11 de juliol, el ple del parlament va aprovar la tramitació per lectura única de la proposta de reforma del reglament, que serà debatuda i aprovada definitivament demà. El text acordat entre el PSC, Junts, ERC, els Comuns i la CUP proposa d’introduir nous supòsits de delegació de vot, regular el vot telemàtic, flexibilitzar el procediment per constituir els grups parlamentaris i modificar la majoria necessària per a aprovar les declaracions institucionals (per a impedir el vet de l’extrema dreta).
En el dictamen en resposta de les queixes del PP, que no té caràcter vinculant, el Consell de Garanties Estatutàries conclou per unanimitat la constitucionalitat de la pràctica totalitat de la reforma proposada. Assenyala que no vulnera ni l’article 23.2 de la constitució espanyola (igualtat de l’exercici del vot), ni l’article 9.3 (seguretat jurídica), interpretats per la jurisprudència constitucional, a diferència del que al·legaven els populars.