El Consell de Formentera tramet a les institucions del país i a Espanya l’acord de reconeixement i defensa de la unitat de la llengua

  • Ha enviat l'acord als governs i parlaments de Catalunya, el País València, Múrcia, l'Aragó i al govern espanyol

VilaWeb
Redacció
20.02.2021 - 15:39
Actualització: 20.02.2021 - 19:12

El Consell de Formentera tramet als governs i parlaments de Catalunya, el País València, Múrcia, l’Aragó i al govern espanyol l’acord de reconeixement i defensa de la unitat de la llengua catalana, acordat en el ple del Consell el 25 de novembre. La consellera de Política Lingüística, Raquel Guasch, ha recordat que demà se celebra el Dia de la Llengua Materna i que és fonamental de treballar per al present i el futur de la nostra llengua.

“Recordem que aquest acord, a més de fer valdre les expressions pròpies del català de Formentera, rebutja qualsevol mesura que imposi impediments normatius, administratius, tècnics o socials als ciutadans de les comunitats autònomes on aquesta llengua és oficial de poder viure amb normalitat i amb garanties aquesta unitat lingüística”, ha afegit.

Guasch també ha destacat que aquest acord es fa arribar a comunitats com ara Múrcia i l’Aragó. “La primera no té reconeguda l’existència de comunitat lingüística del Carxe; i l’Aragó, que si bé reconeix el català com una de les llengües pròpies, encara no hi és oficial”, ha recordat. Per això, l’acord del Consell de Formentera insta el govern espanyol “a reconèixer, a partir del convenciment emparat en els estudis lingüístics, l’evident unitat de la llengua catalana, a més de corregir els ens o serveis que la qüestionen, i fomenten el secessionisme lingüístic català en la seva activitat”.

“Fa anys que vivim un procés de normalització lingüística, és a dir, un procés que aspira, ni més ni menys, a permetre la normalitat lingüística de les diferents llengües oficials de l’estat en cada un dels seus territoris. Aquest procés, que no ha acabat, pateix impediments com ara haver de recordar a organismes oficials què parlam, on el parlam i, sobretot, el dret a parlar-lo amb normalitat”, diu. “Ja és l’hora que la gestió del plurilingüisme a l’estat espanyol canviï de rumb i hi hagi un reconeixement real a la diversitat lingüística”, ha conclòs.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor