29.04.2022 - 19:17
|
Actualització: 30.04.2022 - 09:53
Boris Cilevics, el diputat letó que va redactar l’informe crític sobre la repressió espanyola a l’independentisme que exigia la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats aprovat per l’Assemblea del Consell d’Europa, ha anunciat que prepara un nou text sobre el compliment de l’estat espanyol a les recomanacions que va fer. Aquest text, que es publicarà al juny, servirà com a base perquè l’Assemblea del Consell d’Europea continua fent seguiment a la situació a Catalunya, ja que el seu mandat com a ponent expira al juny.
Cilevics ho ha anunciat després d’un debat d’una hora i mitja on ha participat el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, que ha alertat que des que es va aprovar l’informe hi ha hagut novetats sobre la repressió espanyola, com el Catalangate i la manca d’avenços de la taula de diàleg. “És difícil que hi hagi confiança mútua en una negociació si una part espia a l’altre”, ha dit.
A més, ha denunciat que Espanya no ha complert pràcticament cap de les recomanacions i ha fet un repàs a la implementació de les sis recomanacions, tot recordant que només s’ha complert una part petita de l’informe. Ha denunciat que a l’estat espanyol no hi ha intenció de reformar els delictes de sedició i rebel·lió, ni de retirar les euroordres contra els exiliats i que es mantenen unes 700 causes relacionades amb el procés. Igualment, ha lamentat que no s’hagin aixecat les condemnes d’inhabilitació als antics presos polítics, un càstig per a impedir-los de participar en la vida política.
L’informe Cilevics
L’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa va reclamar el juny del 2021 l’alliberament dels presos polítics i la retirada de les euroordres contra Carles Puigdemont i els altres exiliats. Es va aprovar amb 70 vots a favor i 28 en contra i 12 abstencions, i es van desestimar totes les esmenes presentades pel PSOE i el PP que volien rebaixar el contingut del report.
L’informe també demanava de reformar el delicte de sedició per evitar penes desproporcionades i instava el govern espanyol a començar un “diàleg obert i constructiu amb totes les forces polítiques de Catalunya”. També exigia a les autoritats espanyoles: “Que s’abstinguin d’exigir als polítics catalans presos que reneguin de les seves profundes opinions polítiques a canvi d’un règim penitenciari més favorable o una possibilitat d’indult”.
D’altra banda, el text reclamava a Espanya que retiri l’acusació contra la resta de càrrecs de baix rang en la causa de l’1-O i que no sancioni els successors dels empresonats per accions simbòliques que només expressen la seva solidaritat amb els detinguts, en referència al president Quim Torra.
El PSOE i el PP han atacat Ribó a Estrasburg
Al debat també hi havia un diputat del PSOE, Marc Lamuà, i un del PP, Pablo Hispan, que han mirat de desacreditar tant l’informe aprovat per àmplia majoria ara fa un any com el paper de Ribó com a Síndic de Greuges argumentant que és independentista.
A banda, Laumà ha dit que el govern espanyol ha actuat d’acord amb les recomanacions de l’informe, tot i que ha puntualitzat que encara tenen temps per aplicar-les. En aquest sentit, ha dit que la voluntat de l’executiu és dialogar amb el govern, però ho ha destacat dient que abans han de dialogar els catalans: “El més important és que els catalans primer acordem allò que volem ser”.
Hispan ha defensat la repressió perquè, segons que ha dit, després del referèndum del Primer d’Octubre “hi va haver un cop d’estat a Espanya amb el suport de Rússia”, i ha criticat el mateix Cilevics, que ha dit que estava decebut per les reaccions polítiques “purament passionals” i “poc constructives” dels diputats espanyols. “És la negació política d’un problema i és el pitjor missatge per resoldre’l”, ha dit.