19.11.2024 - 16:06
|
Actualització: 19.11.2024 - 18:18
El Consell d’Europa ha instat l’estat espanyol a garantir l’ensenyament en català a tots els nivells educatius. L’organisme ha publicat una sèrie de recomanacions dirigides a les autoritats espanyoles després d’haver fet públic un informe el mes de setembre en què afirmava veure amb “gran preocupació” la sentència del TSJC que ordena un 25% de classes en castellà a l’escola si una família ho demana, i considerava la decisió “incompatible” amb compromisos ratificats per l’estat en virtut Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries. L’organisme també ha instat el govern espanyol a vetllar per l’ús de la llengua catalana en el sistema de salut i en l’àmbit judicial.
“El comitè d’experts està profundament preocupat per una sèrie de decisions judicials adoptades pels tribunals superiors de justícia autonòmics i confirmades pel Tribunal Suprem, l’execució de les quals ha generat incerteses sobre l’ús de la llengua en l’ensenyament en diverses comunitats autònomes”, assenyalava el Consell d’Europa en l’informe publicat el passat mes de setembre. Ara, el Comitè d’Experts de la Carta Europea de Les Llengües Regionals i Minoritàries ha aprovat una sèrie de recomanacions per l’estat respecte de la protecció i ús del català i altres llengües com el basc, l’aranès, el gallec o l’aragonès.
Així, l’organisme reclama a les autoritats espanyoles garantir l’ensenyament del català -i de l’aranès iel gallec – a “tots els nivells” educatius a Catalunya, les Illes, Galícia i el País Valencià. Alhora, insta l’estat a vetllar perquè els tribunals tirin endavant els procediments penals, civils i administratius en català aranès, basc i gallec si una de les parts ho reclama, i que adopti mesures “per garantir que això es compleix a la pràctica” a Catalunya, el País Basc, Navarra, les Illes i el País Valencià.
Pel que fa al sistema de salut, el Consell d’Europa també recomana al govern espanyol l’adopció de mesures per garantir l’ús del català en els centres d’assistència social i sanitària. Fa la mateixa recomanació pel gallec.
També urgeix Espanya a vetllar perquè els parlants de la llengua catalana -així com de l’aranès, el basc i el gallec – “puguin relacionar-se en aquestes llengües amb les dependències locals de l’administració de l’Estat”.
Així mateix, ha reclamat a Espanya que prengui “mesures immediates i resolutives” per “protegir i salvaguardar” el català, l’amaziga l’aragonès, el dàrija -l’àrab marroquí-, el lleonès i les seves cultures a l’Aragó, Castella i Lleó, Múrcia, i a Ceuta i Melilla. L’organisme ha convidat les autoritats espanyoles a fer un retorn sobre l’adopció de les recomanacions d’acció immediata abans del primer de febrer de 2026.