El Consell d’Europa s’atipa de la desídia d’Espanya per a reformar el poder judicial

  • El GRECO lamenta que en set anys no s'hagi fet cap pas per a reformar el sistema d'elecció de la cúpula judicial

VilaWeb

ACN

30.09.2021 - 10:20
Actualització: 30.09.2021 - 11:41

El Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (GRECO) retreu a Espanya la “manca d’un avenç positiu tangible” per reforçar la independència del Consell General del Poder Judicial espanyol (CGPJ). Fa set anys que aquest organisme reclama d’eliminar la intervenció dels polítics en la selecció dels membres judicials del CGPJ, però les autoritats no han fet cap pas per a reformar el sistema d’elecció de la cúpula judicial. “La situació és exactament la mateixa, i les preocupacions expressades pel GRECO continuen igual, si no és que són més grosses que abans“, lamenta el report d’avaluació periòdic publicat avui.

El GRECO constata que el govern espanyol no té intenció d’aplicar les seves recomanacions i que continua defensant que el mètode de selecció del CGPJ és legítim i democràtic. L’executiu de Pedro Sánchez diu que el procés requereix un ampli consens dels partits polítics, evita riscs de corporativisme i que, en qualsevol cas, els candidats a membres judicials són pre-seleccionats pels jutges amb un sistema democràtic.

Per contra, el GRECO reitera que els requisits del Consell d’Europa són diferents: “Quan la composició dels consells judicials és mixta, per seleccionar els membres judicials s’aconsella que siguin elegits pels seus companys […] i que les autoritats polítiques, com el parlament o el poder executiu, no participin en cap etapa del procés de selecció.”

A part la immobilitat de l’estat espanyol arran de la seva petició, el GRECO alerta de la inquietud pública reiterada pel blocatge en la renovació del CGPJ, que també ha transcendit a fòrums internacionals. Recull les últimes propostes per a reformar el sistema d’elecció de la cúpula judicial, en funcions d’ençà del desembre del 2018. Igual que la Comissió Europea, el GRECO també va manifestar preocupació per la proposta, que més tard es va retirar.

Per tot plegat, el GRECO insta l’estat espanyol a aplicar sense demora les seves recomanacions per preservar la independència del poder judicial. És a dir, que es reformi el sistema d’elecció i que siguin els mateixos jutges que nomenin el CGPJ.

És la quarta vegada que el GRECO fa aquest toc d’atenció a l’estat espanyol. En els informes del 2016, 2018 i 2019 ja se’n van exclamar. De les onze recomanacions que va fer el GRECO a Espanya fa set anys per a la prevenció de la corrupció respecte als parlamentaris, jutges i fiscals, considera que se n’han complert sis, com ara la millora del codi de conducta dels diputats i del ministeri fiscal.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor