El Consell d’Europa critica la connexió entre el govern espanyol i el fiscal general

  • El Grup d’Estats contra la Corrupció veu crític el blocatge de la renovació del CGPJ i demana a l’estat espanyol transparència i independència en els nomenaments en l’àmbit judicial

VilaWeb
Redacció / ACN
05.12.2022 - 11:23
Actualització: 06.12.2022 - 08:43

El Consell d’Europa considera que la situació derivada del blocatge del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) és “crítica”. En un informe que analitza els avenços de l’estat espanyol en la lluita contra la corrupció, el Grup d’Estats contra la Corrupció (GRECO) del Consell d’Europa lamenta la manca de progressos de l’estat espanyol per a garantir la transparència i independència en els nomenaments en l’àmbit judicial. “Quan hi ha una composició mixta dels consells judicials –insisteix–, és adient que els jutges siguin elegits pels seus companys (seguint mètodes que garanteixin la representació del poder judicial més àmplia a tots els nivells) i que les autoritats polítiques, com ara el parlament o l’executiu, no participin en cap fase del procés de selecció.”

L’informe també critica que l’estat espanyol no ha implementat del tot la recomanació que el Consell d’Europa va fer-li per garantir la independència, imparcialitat i transparència en els nomenaments d’alts càrrecs de l’àmbit judicial. El GRECO havia demanat d’establir criteris objectius per a aquests nomenaments i apunta que l’estat ha de “fer més” per complir aquest requisit. “És una situació problemàtica”, remarca.

El document també veu “preocupant” la connexió entre el govern espanyol i el fiscal general. Actualment, el fiscal general de l’estat espanyol és Álvaro García Ortiz, que va ser promogut per la seva antecessora al capdavant de la fiscalia, Dolores Delgado, ex-ministra de Justícia. El GRECO demana que s’estableixin “criteris i processos clars per augmentar la transparència” en la relació entre l’executiu i la fiscalia general, i insisteix que cal canviar el “mètode de selecció i la durada del mandat” perquè no coincideixi amb la de l’executiu. La manca de progrés en aquesta recomanació, apunta l’informe, posa en qüestió “l’autonomia” de la fiscalia general.

També diu que cal incrementar les accions per assegurar la transparència en la relació dels parlamentaris amb els lobbies, la seva integritat i rendició de comptes. Critica que la meitat dels parlamentaris no inclouen aquestes reunions en les seves agendes institucionals i que molts no fan públic el contingut de les trobades amb grups que busquen influir en el procés legislatiu. “Cal prendre més accions determinades en aquest àmbit”, diu el text.

En resum, l’informe de seguiment de les accions de l’estat espanyol contra la corrupció apunta que només s’han “implementat o s’estan abordant satisfactòriament” set de les onze recomanacions, mentre tres s’han implementat parcialment i una –la del CGPJ– no s’ha implementat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor