07.03.2023 - 11:07
|
Actualització: 07.03.2023 - 12:41
La Plataforma per a la Seguretat dels Periodistes del Consell d’Europa ha demanat als països membres que investiguin en profunditat l’ús de Pegasus per a espiar professionals de la informació. Ho expressen en el seu informe anual, en què recorden els casos d’espionatge de l’estat espanyol a independentistes catalans.
La plataforma europea, que reuneix una quinzena d’associacions de defensa de la llibertat de premsa, cita concretament els casos de quatre periodistes catalans: Meritxell Bonet, parella de l’ex-president d’Òmnium Jordi Cuixart; Marcel Mauri, ex-vice-president d’Òmnium; Marcela Topor, dona del president Carles Puigdemont; i Albano Dante Fachin. L’informe explica que alguns dels individus van ser atacats únicament amb l’objectiu d’accedir a la vigilància d’altres persones del seu entorn.
En el seu moment, Citizen Lab va assenyalar l’estat espanyol com a autor dels espionatges, però va dir que no en tenia prou proves. L’informe de la plataforma de periodistes sí que assenyala directament les autoritats espanyoles com a autores de la infiltració.
La llibertat de premsa a Espanya se situa per sota la mitjana europea
Segons el mateix informe, la llibertat de premsa a Espanya se situa per sota la mitjana europea. L’estat espanyol és un dels països més exposats a la “manca de pluralisme”, amb un grau de risc de 55 punts sobre 100. La mitjana europea és de 51 punts. Alemanya presenta la millor situació, amb 21 punts. A l’altre extrem apareixen països com Turquia i Albània, amb 82 i 70 punts, respectivament. Espanya obté una puntuació similar a Xipre o Malta, estats que han estat acusats d’utilitzar programes de vigilància.