18.12.2023 - 10:11
|
Actualització: 18.12.2023 - 10:58
El comitè de monitoratge de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa ha inclòs l’estat espanyol a la tríada de països que examinarà a partir de l’any vinent per avaluar si compleix els estàndards democràtics europeus i el respecte als drets humans, tal com ha avançat l’Ara i ha confirmat VilaWeb. Cada any es fa una primera selecció de vuit dels quaranta-sis estats membres del Consell d’Europa per a fer l’examen, i finalment els tres països elegits per al 2024 són l’estat espanyol, Suècia i Grècia.
A l’hora d’incloure Espanya entre els estats subjectes a l’avaluació hi ha pesat l’espionatge en massa a l’independentisme, la coerció del Tribunal Constitucional espanyol al Parlament de Catalunya, els procediments al Tribunal de Comptes espanyol, les sentències que coarten la llibertat d’expressió, el blocatge del Consell General del Poder Judicial, o la llei de seguretat ciutadana, coneguda com a llei mordassa.
L’avaluació començarà l’any vinent, i l’han d’enllestir d’ací a tres anys a tot estirar. La faran dos ponents de grups polítics diferents, que es reuniran amb representants del govern espanyol i de partits polítics, i membres del poder judicial i de la societat civil.
Aquests darrers anys el Consell d’Europa ha fet més informes que critiquen la persecució dels drets humans a l’estat espanyol. A l’octubre va equiparar Espanya amb Polònia, Hongria, l’Azerbaitjan i Grècia per l’ús de Pegasus, i li va demanar “reparacions suficients” i que fes investigacions sobre els casos d’abús d’espionatge. Un any enrere se’n van succeir uns quants que criticaven els atacs a la llibertat d’expressió, la connexió entre el govern espanyol i el fiscal general o ara, molt destacat, l’informe Cilevics, que va demanar la fi de la repressió contra els presos polítics i que fossin alliberats.