21.10.2024 - 20:58
La Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància (ECRI) del Consell d’Europa recomana a Andorra “a títol prioritari” que permeti a les persones sense nacionalitat residents a Andorra el dret de vot i l’elegibilitat en les eleccions locals. La recomanació la sustenta amb els principis que figuren en el Conveni del Consell d’Europa sobre la participació dels estrangers en la vida pública en l’àmbit local, segons s’exposa en l’informe del sisè cicle d’avaluació que ha fet públic l’ECRI.
L’informe, d’unes trenta pàgines, destaca els avenços fets d’ençà de l’avaluació del 2016, si bé també inclou onze recomanacions per implementar de cara a la següent avaluació. La comissió també demana a Andorra que mantingui els esforços per oferir habitatge social i assequible “amb la màxima determinació” i que intensifiqui les iniciatives per donar suport als ciutadans estrangers en situacions vulnerables.
En aquest àmbit, l’organisme afirma tenir “reserves” sobre el requisit de cinc anys de residència establert pel govern andorrà per tenir dret d’accedir a un habitatge social i anima les autoritats a revisar aquesta condició per garantir, textualment, un accés equitatiu per a tothom, inclosos els estrangers.
“Preocupació” pels treballadors immigrants
L’ECRI també constata “amb preocupació” que cert nombre de treballadors mimigrants, originaris del Perú i d’altres països de l’Amèrica Llatina amb l’estatut de treballadors desplaçats, s’han vist afectats per pràctiques abusives, en les seves paraules, per part d’empreses del sector de la construcció i obres públiques.
Igualment assenyalen que dones contractades per al servei domèstic i els treballadors de temporada poden estar especialment exposats als “riscos d’explotació” perquè estan poc informats dels seus drets en matèria laboral o no s’atreveixen a adreçar-se als serveis d’inspecció del treball. Sobre això, recomana a les autoritats que donin “ple suport” als serveis d’inspecció del treball en les seves missions, dotant-los de prou recursos per actuar eficaçment en l’eliminació i la prevenció de tota mena de racisme i de discriminació racional en l’àmbit laboral, especialment en els sectors vinculats al turisme i a la construcció i les obres públiques.
L’informe també recull la petició perquè el raonador del ciutadà vegi reforçats els seus estatus i competències i perquè es creï un grup de treball interinstitucional per desenvolupar un marc regulador per combatre “eficaçment” els discursos d’odi racistes i LGTBI-fòbics, sobretot en les xarxes socials.