24.09.2024 - 19:21
|
Actualització: 24.09.2024 - 22:39
El comitè d’experts de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries del Consell d’Europa ha advertit de la deterioració del català al País Valencià. L’informe d’avaluació presentat avui es fixa en la nova llei d’educació, amb José Antonio Rovira al capdavant de la conselleria, i mostra preocupació per la reducció de la llengua en les comarques castellanoparlants. Aquest mateix informe també ha fet un toc d’atenció a Espanya per la sentència del TSJC que imposa un 25% de classes en castellà a les escoles del Principat si una família ho demana.
El text recorda que el model educatiu al País Valencià es basa en el plurilingüisme. “Aquest model té com a objectiu garantir que els alumnes aconseguesquen una competència plurilingüe que implique un domini oral i escrit en les dues llengües oficials, i un domini funcional d’una llengua estrangera o més. Segons aquest model, el temps mínim dedicat a continguts curriculars en cadascuna de les llengües oficials, durant l’escolaritat obligatòria, haurà de ser del 25% de les hores lectives efectives”, diu.
Diuen que la nova llei educativa reduiria “dràsticament” la presència del català al País Valencià i, en particular, a les zones castellanoparlants. L’informe es basa en la situació política i jurídica de l’estat espanyol el gener del 2024, quan encara no s’havia aprovat la norma.
A més a més, en l’apartat de recomanacions per a l’acció immediata, els experts també animen que es prenguen mesures per a garantir l’ús del català als centres sociosanitaris, així com que els catalanoparlants puguen interactuar en la seua llengua materna amb les administracions públiques.
Compromís recorrerà contra la llei
Aquests dies, Compromís negociava a Madrid la presentació d’un recurs d’inconstitucionalitat contra la llei Rovira. Aquest recurs només el podia presentar el govern espanyol o bé calia que l’haguessen signat cinquanta diputats del congrés. Ara Compromís ha anunciat que ha aconseguit aquestes signatures per a presentar un recurs davant el Tribunal Constitucional.
Segons un informe jurídic del grup parlamentari de Compromís a les Corts Valencianes, la llei Rovira d’educació incompleix vint-i-vuit lleis de rang superior, entre les quals, l’estatut d’autonomia, la LOE i la constitució espanyola.