El Consell d’Europa fa un toc d’atenció a Espanya per la imposició d’un 25% de castellà a l’escola

  • Avisen que fixar un percentatge mínim d'ensenyament en castellà per a cada centre educatiu és clarament contrari als compromisos acceptats per Espanya

VilaWeb
ACN
24.09.2024 - 10:29
Actualització: 24.09.2024 - 13:11

El Consell d’Europa ha fet un toc d’atenció a Espanya per la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que imposa un 25% de classes en castellà a l’escola si una família ho demana. Segons un informe publicat pel comitè d’experts per a la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, l’organisme considera que aquestes decisions són incompatibles amb compromisos ratificats per l’estat en virtut del tractat i demana a les autoritats espanyoles que prenguin totes les mesures necessàries per a posar-hi remei.

“El comitè d’experts està profundament preocupat per una sèrie de decisions judicials adoptades pels tribunals superiors de justícia autonòmics i confirmades pel Tribunal Suprem, l’execució de les quals ha generat incerteses sobre l’ús de la llengua en l’ensenyament en diverses comunitats autònomes”, assenyala el document. L’organisme recorda que Espanya va optar pel nivell de protecció més elevat de les llengües regionals i minoritàries quan va subscriure la carta europea, un fet que implica impartir un ensenyament amb la llengua minoritària com a mitjà d’instrucció, tenint també en compte el castellà com a llengua oficial de l’estat i l’ensenyament de llengües estrangeres. “Aquest principi s’ha d’aplicar de forma flexible”, subratllen.

El comitè d’experts torna a fer menció de la carta europea i aclareix que la protecció de les llengües minoritàries o regionals no ha d’anar en detriment de les llengües oficials i de la necessitat d’aprendre-les. “En determinades escoles, segons el seu entorn sociolingüístic, salvaguardar l’aprenentatge de la llengua oficial de l’estat pot comportar la necessitat de reforçar-ne l’ensenyament utilitzant-lo com a mitjà d’una o més assignatures; […] però fixar un percentatge mínim d’ensenyament en castellà per a cada centre educatiu és clarament contrari als compromisos acceptats per Espanya en virtut de l’article 8 de la carta europea”, conclou.

Poc ús del català en l’àmbit sanitari, judicial i de l’administració pública 

El Consell d’Europa també considera que Espanya ha de millorar molt en el sistema judicial, perquè la legislació actual no garanteix que els jutjats puguin fer judicis en les llengües oficials altres que el castellà a petició de les parts.

De fet, el document denuncia que la majoria dels òrgans judicials desatenen les peticions de rebre documentació en aquestes llengües i lamenten que el nombre de diligències fetes, per exemple, en català sigui baix.

El comitè també fa un breu esment a uns altres serveis públics: “Cal fer més esforços per a assegurar la presència de totes les llengües regionals, especialment en la policia i en els serveis de salut, tot i que també en altres camps, com els processos de licitació amb empreses privades, que generalment no inclouen requisits lingüístics específics.”

Més enllà de la situació del català al Principat, els experts també fan un apunt sobre el català a l’Aragó i al Carxe, on consideren que Espanya ha de garantir-ne la preservació.

El conseller de Política Lingüística celebra la visió del Consell d’Europa

El conseller de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Francesc Xavier Vila, ha dit a RAC1 que el missatge que envien des del Consell d’Europa és contundent, i celebra que serveixi per a encarrilar les coses en la bona direcció. Tanmateix, ha recordat que estan pendents de la sentència del Tribunal Constitucional espanyol, que s’hi ha de pronunciar. En tot cas, celebra que es vegi l’escola com un pilar fonamental per a la transmissió del català: “L’escola ha de tenir un paper compensador per proporcionar igualtat d’oportunitats als alumnes”, ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor