04.02.2020 - 10:51
|
Actualització: 04.02.2020 - 12:10
Ja ha començat la missió del Consell d’Europa que examinarà la situació dels presos polítics catalans. Avui la delegació, encapçalada pel ponent de l’informe que s’elaborarà sobre els presos a Espanya i a Turquia, el letó socialista Boris Cilevics, és a Madrid per a entrevistar-se amb autoritats de l’estat espanyol. Demà a la tarda visitaran els presos polítics als Lledoners i, a més, parlaran per videoconferència amb Carme Forcadell al Mas d’Enric i amb Dolors Bassa al Puig de les Basses.
El ponent vol tenir enllestides ‘com més aviat millor’ les conclusions de l’informe. En un document preliminar, Cilevics es preguntava si es pot condemnar amb ‘llargues penes de presó els dirigents independentistes per haver organitzat un referèndum’. Reconeixia que és probable que el cas acabi a les mans del Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg i assegurava que no dubtaria a l’hora ‘d’assenyalar problemes sistemàtics’ com el que pot haver-hi a Espanya.
Aquest futur informe sobre l’estat espanyol i Turquia va ser impulsat per una vintena de diputats del Consell d’Europa el mes passat, però fonts de l’organització recorden que el text amb les conclusions del ponent haurà de ser aprovat pels membres de l’Assemblea.
Cilevics haurà de presentar l’informe final que inclogui una ‘resolució o recomanació’ al comitè de Drets Humans, que podrà presentar esmenes al text abans de ser votat. El Consell d’Europa és una organització centrada en la defensa dels drets humans, que aplega 47 estats europeus i té seu a Estrasburg.