09.07.2019 - 01:50
Malgrat que a Andorra no s’han identificat víctimes del tràfic de persones, les autoritats han de parar atenció a alguns sectors que podrien presentar risc d’explotació. Ho reclama l’informe del Grup d’Experts contra el Tràfic d’Éssers Humans del Consell d’Europa (GRETA), publicat dimecres.
Concretament, són assenyalats aquells sectors econòmics que ocupen treballadors temporers, com ara el de l’esquí, la construcció, l’hostaleria i la restauració. També són en risc els treballadors domèstics. Segons el GRETA, tots aquests treballadors sovint no saben els seus drets i poden ser contractats al marge de les condicions que estableix la llei laboral. A més, l’informe afirma que l’absència de procediments d’identificació sistemàtica i la manca de formació explicarien que no s’haguessin detectat casos de tràfic.
Per aquesta raó el Consell d’Europa demana a Andorra més esforços per a conscienciar policia, inspectors laborals, inspectors d’hisenda, jutges i fiscals del tràfic d’éssers humans. D’una altra banda, celebra que el 2017 s’adoptés una llei contra el tràfic d’éssers humans i protecció de les víctimes, a més d’un protocol d’acció. I constata que el Principat ha fet progressos en matèria de legislació i polítiques de prevenció.
El portaveu del govern d’Andorra, Eric Jover, valora positivament el conjunt de l’informe. ‘Identifica i dóna valor als passos que es van fer, com ara els del juny del 2018. Seguint les recomanacions d’aquest organisme, es va aprovar un protocol d’actuació per a la protecció de les víctimes de tràfic d’éssers humans. Són elements a què tots som sensibles. Hem de continuar fent passos, però aquests organismes internacionals valoren els passos que fem com a estat’, ha dit.
Precisament el protocol es va activar per primera vegada al març, arran d’una operació policíaca que va desmantellar una xarxa de prostitució a Escaldes-Engordany. Un cas que no recull l’informe perquè s’havia redactat abans.