El Consell Assessor de la policia espanyola, el “cementiri d’elefants” per a comissaris polèmics

  • L'òrgan, dissenyat el 2013, té les funcions d'assessorar, emetre informes i elaborar estudis, però no rep cap encàrrec · Els comissaris destituïts que integren el consell conserven el sou gairebé intacte fins que no es jubilen

VilaWeb

Redacció

12.08.2021 - 08:49
Actualització: 12.08.2021 - 12:38

La policia espanyola ha convertit un dels seus òrgans interns en una mena de golfes on amaga comandaments policíacs si són incòmodes quan hi ha canvis de govern o si han estat destituïts per irregularitats destapades pels mitjans. Segons que revela Eldiario.es, els comandaments apartats són traslladats al Consell Assessor de la Policia espanyola, en què conserven els sous, tot i no rebre cap encàrrec fins que no es jubilen.

L’òrgan es va dissenyar el 2013 i té les funcions d’assessorar, emetre informes i elaborar estudis perquè el director de la policia espanyola, que també n’és membre, pugui perfeccionar l’estructura i organització del cos.

L’article també detalla que l’integren setze persones, tot i que la direcció general de la policia espanyola s’ha negat reiteradament a facilitar informació sobre aquest òrgan. “A la pràctica, és ‘un cementiri d’elefants’, el terme més recurrent a la policia mateixa per a descriure’l”, afegeix Eldiario.es.

Un comissari que va formar-ne part durant tres anys explica que tan sols van rebre un encàrrec durant aquell període. “No teníem despatx, ni taula. Només accés a la sala de juntes i uns armariets per a guardar l’uniforme. Tampoc no podíem fer servir els ordinadors”, relata.

Només quatre seients ocupats

Ara per ara, només hi ha quatre comandaments al Consell Assessor, entre els quals hi ha el comissari Daniel Rodríguez, que va dimitir de cap superior de la policia espanyola a Navarra quan es va descobrir que tenia un compte anònim a Twitter que feia servir per insultar autoritats polítiques.

La resta de seients els ocupen Enrique Barón, antic cap antiterrorista, que va ser destituït el 2018 poc abans de l’arribada de Pedro Sánchez al govern; José Javier Cuasante, cap de la policia espanyola al País Valencià fins el 2019 –i molt pròxim a Juan Cotino, ex-director general de la policia durant el govern d’Aznar–, quan va ser destituït pel ministre Fernando Grande-Marlaska; i Antonio Jarabo de la Peña, que va ser destituït després de la moció de censura del 2018. La seva proximitat amb Eugenio Pino, antic director adjunt operatiu i creador de la brigada política que va orquestrar l’operació Catalunya, li va costar el càrrec amb el canvi de govern.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor