El consell per l’acord de la claredat diu que cerca unes regles de joc potencialment acceptades per les parts

  • El grup diu que treballarà en un llenguatge comú per superar l'estancament polític i trobar solucions concretes

VilaWeb

ACN

01.05.2023 - 15:28
Actualització: 01.05.2023 - 17:54

El Consell Acadèmic per l’Acord de la Claredat diu en un article publicat a La Vanguardia que treballarà per trobar unes “regles de joc potencialment acceptades per les parts” en el conflicte català. El text, signat pel president del consell, Marc Sanjaume, i la resta de membres, apunta que la seva tasca intel·lectual intentarà d’aportar un llenguatge comú que acceptin els partidaris de les diverses opcions sobre el futur polític de Catalunya que ajudi a superar l’estancament polític actual. A partir d’aquí, els experts també assenyalen que el seu informe ha de ser capaç d’assolir prou grau de concreció per a aportar propostes específiques per a ser constructius en la resolució del conflicte.

Segons que apunten, les cinc preguntes que ha formulat el govern pretenen cercar vies per a la resolució del conflicte polític sobre el futur de Catalunya i s’hauran de respondre aviat.

Entre més mesures, diuen que hauran de traduir el llenguatge del Suprem canadenc juntament amb més casos significatius de la política comparada a la realitat política de Catalunya.

Els experts admeten que el conflicte polític a casa nostra és caracteritzat per una mena d’enrocament; “una falta d’acceptació del pluralisme per part d’alguns actors i una notable rigidesa constitucional que dificulta plantejar els diversos horitzons polítics desitjats per la ciutadania”.

Per això, el consell creu important d’establir un llenguatge comú entre partidaris de diversos horitzons polítics a Catalunya que permeti formular totes les opcions. Diuen que això pot ser útil per evitar que el conflicte es congeli i resti en un carreró sense sortida que no satisfaci ni als partidaris de la independència ni als que tenen unes altres opcions, com ara la centralització i el federalisme.

Finalment, diuen que caldrà vehicular la voluntat popular per mitjà de “mecanismes específics” que incorporin “pesos i contrapesos”. “De les experiències comparades podem extreure moltes lliçons sobre mecanismes, negociacions, preguntes, majories, quòrum, i uns altres aspectes relacionats amb la resolució de conflictes territorials”, expliquen.

En tot cas, el consell remarca que no han de trobar, necessàriament, “solucions tancades”, sinó aportar propostes que finalment siguin debatudes pel govern i la resta d’institucions públiques, forces polítiques i la ciutadania. “Són als qui els correspondrà la traducció de l’informe en una orientació política concreta”, reblen.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor