20.02.2024 - 19:15
|
Actualització: 21.02.2024 - 15:11
Els grups parlamentaris del congrés espanyol han tombat la presa en consideració d’una proposició de llei de Vox que tenia, entre més objectius, il·legalitzar als partits independentistes. El PP també hi ha votat en contra perquè, en paraules del diputat Manuel Cobo, il·legalitzar aquestes formacions pel simple fet de ser-ho va en contra de la constitució espanyola i de la doctrina del Tribunal Constitucional (TC) espanyol.
El diputat de Vox Carlos Flores Juberías ha estat l’encarregat de defensar una iniciativa que també cerca de castigar l’ús de símbols separatistes, recuperar el delicte de sedició i augmentar el càstig per contactes amb potències estrangeres per a danyar l’estat espanyol.
Les formacions independentistes han coincidit a recalcar a Vox que ja ha quedat demostrat que les il·legalitzacions de partits, lluny d’acabar amb els votants, provoquen just l’efecte contrari.
La diputada de Bildu Marije Fullaondo, que va ser dirigent de la il·legalitzada Batasuna, ha posat com a exemple el que va passar amb la seva organització: “Mai podran fer desaparèixer l’independentisme. Les idees i els sentiments no es poden empresonar. Van intentar acabar amb nosaltres, ens van il·legalitzar, ens van colpejar i vam caure, però ens alcem, sortim reforçats i no hem deixat de créixer”.
En la mateixa línia s’ha expressat Francesc-Marc Álvaro, d’ERC, que ha deixat en evidència Vox perquè defensa una qüestió per a tornar a “un món anterior a la Transició” i ha dit que, si s’aprovés la iniciativa, potser les primeres víctimes serien els membres de la formació de Santiago Abascal. “La gent vota, no se’ns pot eliminar del mapa, no se’ns pot destruir amb una llei”, ha emfatitzat.
“Això és un dejà vu“, s’ha queixat el portaveu del PNB, Aitor Esteban. En el debat, no hi ha intervingut cap diputat de Junts per Catalunya.
Sumar, el PSOE i el PP han recriminat a Vox que plantegi un text contrari a l’esperit de la constitució espanyola i la jurisprudència constitucional perquè, entre més coses, l’aplicació acabaria amb el pluralisme polític.