El congrés espanyol demana la reciprocitat de totes les televisions públiques

  • El PP, Vox i Ciutadans s'han oposat a la iniciativa de Compromís

VilaWeb
Europa Press
30.09.2021 - 17:17
Actualització: 30.09.2021 - 17:22

El ple del congrés espanyol ha aprovat avui una iniciativa presentada per Compromís perquè el govern espanyol prengui les mesures necessàries per a fer efectiva la reciprocitat de totes les cadenes de televisió públiques en un termini de sis mesos.

La iniciativa, que ha estat transaccionada amb Unides Podem i PSOE, ha estat sotmesa avui a votació i s’ha aprovat amb 182 vots a favor i 153 vots en contra, amb el refús del PP, Vox i Ciutadans. A més hi ha hagut 15 abstencions d’ERC, que havia presentat una esmena que ha estat refusada.

El portaveu de Compromís, Joan Baldoví, ha argumentat en la defensa de la iniciativa que al País Valencià es reben cinquanta canals de televisió i només dos parlen íntegrament en català. “De fet, el meu nét veu els dibuixos animats pràcticament tots en castellà”, ha destacat el diputat.

 

Així mateix, el parlamentari ha explicat que els ciutadans que viuen fora del seu territori i volen veure la seva televisió “o bé han de pagar una plataforma o bé han de tenir una connexió a internet”. “Hi ha molta gent encara a l’estat que no té facilitat de tenir una connexió a Internet, així que crec que és lògic que la gent pugui veure la informació de proximitat de la comunitat on va néixer”, ha afegit. D’altra banda, ha dit que permetria als ciutadans de conèixer altres llengües i realitats.

En el torn d’esmenes, la diputada d’ERC Marta Rosique ha afirmat que l’ha sorprès el text perquè esperava que demanés la reciprocitat “dels mitjans de comunicació audiovisual d’un mateix domini lingüístic”, en concret, en català, perquè un dels reptes per aconseguir la pervivència del català “és el seu ús en l’àmbit privat”. La diputada d’ERC ha aprofitat la intervenció per recalcar que és important la coordinació “per impedir que la llei audiovisual estatal posi obstacles a la llengua catalana en el sector audiovisual”. “La reciprocitat dels mitjans de comunicació audiovisual en català pot ser una realitat si hi ha una voluntat política. No és una qüestió tècnica el que vostès proposen. Aquesta proposició no de llei es pot promoure ja en plataformes digitals, però la urgència es troba en aconseguir que l’ús del català en l’àmbit privat sigui una realitat i cada vegada sigui més gran”, ha argumentat.

Des d’Unides Podem, la diputada Marisa Saavedra ha dit que “el PP sempre ha soscavat l’estima, el coneixement i l’ús del valencià”. “El 2011 el PP, després d’una persistent persecució judicial i econòmica, va aconseguir que a les nostres comarques deixéssim de rebre les emissions de la radiotelevisió catalana”, ha subratllat, per després defensar la iniciativa.

PSOE: “Qui no pot no estar d’acord amb la iniciativa?”

La diputada del PSOE Tamara Raya s’ha preguntat “qui no pot no estar d’acord” amb la iniciativa, però ha recordat que “el marc jurídic actual permet de dur a terme l’emissió del servei públic audiovisual per ones hertzianes terrestres d’una comunitat o ciutat autònoma amb una altra i limítrof”. “Ara bé, aquesta garantia de reciprocitat també exigeix ​​que es respectin la planificació de l’espectre radioelèctric i s’evitin les interferències tècniques a altres prestadors”, ha afegit, a la vegada que ha afegit que actualment no hi ha disponibilitat d’espectre audiovisual allà on ja s’ha concedit aquest servei.

En el torn de portaveus, el diputat de la CUP Albert Botran, ha avançat el suport a la iniciativa. En concret, Botran ha explicat que de manera política s’ha trossejat l’espai lingüístic català per afavorir el castellà que “té hegemonia a la televisió, la ràdio, la premsa, les plataformes, el cinema”. “Així i tot continuen amb el discurs que es troba perseguit”, ha declarat, per després recordar que “això ho va començar el PP amb el tancament dels repetidors de TV3 al País Valencià”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor