El congrés espanyol fa el primer pas de la reforma del poder judicial amb els vots del PSOE i el PP

  • ERC i Bildu no voten, Sumar i PNB s'abstenen, i Junts i Podem hi voten en contra

VilaWeb
ACN
04.07.2024 - 15:45
Actualització: 04.07.2024 - 16:17

El ple del congrés espanyol ha aprovat avui amb els vots del PSOE, el PP i Coalició Canària la presa en consideració de la reforma de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ) acordada entre les dues grans formacions espanyoles. Ha estat aprovada sense els vots dels aliats de la investidura de Pedro Sánchez i sense el soci del govern de coalició. Sumar i el PNB s’hi han abstingut, ERC i Bildu no ha votat, i Junts, Podem i el BNG hi han votat en contra, igual que Vox. És el primer pas d’una reforma que estableix que d’ací a sis mesos el CGPJ renovat farà una proposta d’un sistema de nomenament de vocals després cinc anys de blocatge en la renovació del govern dels jutges.

La presa en consideració de la reforma de la LOPJ ha estat aprovada amb 258 vots favorables, 43 en contra i 33 abstencions. És el resultat d’un ple extraordinari convocat solament per fer aquest primer pas i aconseguir que tota la reforma (juntament amb el nomenament dels nous vocals del CGPJ pactats entre el PSOE i el PP) s’aprovi el 23 de juliol. Socialistes i populars s’han compromès a no acceptar esmenes durant aquesta tramitació, tot i que discrepen sobre els efectes de la reforma.

El text que s’ha aprovat modifica els requisits per al nomenament de magistrats del Tribunal Suprem espanyol i augmenta a vint anys de carrera el temps que necessiten per a ser designats. També conté un nou règim d’incompatibilitats per als vocals del CGPJ i estableix que d’ací a sis mesos el CGPJ elaborarà una proposta perquè els seus nous membres surtin d’un sistema que compti amb la participació directa de jutges i magistrats.

La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, ha dit que l’acord entre socialistes i populars no implicava cap regeneració judicial i consolidava el sistema de portes giratòries entre la política i la judicatura. “Es manté la ultradreta judicial controlant el que hauria de ser un poder imparcial i independent”, ha lamentat abans de dir que els magistrats espanyols eren una màfia que sempre acabava protegida de cap acusació de prevaricació. Una vegada ha acabat la intervenció de Nogueras, el portaveu del PP, Miguel Tellado, ha demanat la paraula per criticar les acusacions de la dirigent de Junts contra els jutges i la manca de resposta del ministre de Justícia espanyol, Félix Bolaños, i de la presidenta de la cambra. Tot i això, el vice-president primer del congrés espanyol li ha tret ràpidament la paraula, li ha reclamat que no obrís un debat polític i l’ha amenaçat de cridar-lo a l’ordre.

El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha manifestat que l’acord pel CGPJ era dolent i mostrava dos partits d’estat que jugaven a odiar-se, però que al final es posaven d’acord en el repartiment de l’estat. “Avui el PP dirà que ha obligat a cedir el PSOE, i el PSOE que ha obligat a pactar al PP”, ha dit, però ha afegit la raó d’estat era una gran mentida perquè servia per a impedir el control sobre la corona, carregar-se el govern de Catalunya perquè no els agradava o mutilar lleis com ara la del “només sí és sí”.

“En democràcia, tots els poders han d’estar subjectes a la sobirania popular”, ha recordat Rufián, i ha afegit que el CGPJ no era “un conclave papal” ni el president del CGPJ el papa. “No es poden ajuntar uns jutges i elegir el president sense tenir en compte res, i menys quan alguns jutges vénen polititzats de casa”, ha reblat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Ajuda VilaWeb