16.02.2023 - 14:36
|
Actualització: 16.02.2023 - 16:19
El congrés espanyol ha donat el vist-i-plau definitiu a la llei trans i també a la llei de l’avortament, que elimina l’obligació de tenir permís patern per a avortar a partir dels 16 anys i en el cas de dones amb discapacitat.
La llei de l’avortament ha tornat a la cambra baixa després de les modificacions incorporades pel senat, entre les quals, un apartat impulsat pel PSOE i Més País, relatiu a la responsabilitat institucional, per a evitar protocols anti-avortament com el que va proposar Castella i Lleó. El nou apartat estableix que les administracions públiques competents “vetllaran per evitar que la sol·licitant sigui destinatària de pràctiques que pretenguin alterar la formació de la seva voluntat”. La nova llei ha obtingut el suport de 185 diputats, entre els quals, PSOE, Unides Podem, ERC, Junts, CUP, Bildu o PNB. S’hi han oposat PP, Vox i Ciutadans. Abans de la votació en el ple, el Tribunal Constitucional havia avalat, tretze anys després, la llei del 2010 aprovada pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero, i contra la qual havia recorregut el PP.
La llei de l’avortament també suprimeix els tres dies de reflexió obligatoris per a interrompre l’embaràs i cerca de garantir que la intervenció es faci a la sanitat pública en centres a prop del domicili de les dones. A més, inclou les baixes per menstruacions doloroses i el finançament públic de les pastilles anticonceptives d’última generació.
Quant a la llei trans, elimina els requisits actuals per canviar el sexe al DNI –dos anys d’hormonació i un informe mèdic. El text estableix que n’hi haurà prou de presentar la petició al registre, que haurà de ratificar-se tres mesos després. Ho podran fer totes les persones que tinguin 16 anys o més. La norma ha tornat al congrés un cop el senat ha incorporat modificacions mínimes que no alteraven el contingut de la llei. En l’últim debat parlamentari de la llei trans, el PP ha aprofitat la polèmica amb la llei de la llibertat sexual per augurar que aquesta norma, impulsada pel Ministeri d’Igualtat, també tindrà efectes indesitjats.