El congrés espanyol aprova la llei d’eutanàsia

  • La llei s'ha aprovat amb 198 vots a favor · Només el PP, Vox i UPN hi han votat en contra

VilaWeb
Redacció
17.12.2020 - 15:58
Actualització: 17.12.2020 - 16:26

El congrés espanyol ha aprovat per majoria absoluta la llei d’eutanàsia, que despenalitza l’ajut a morir a malalts en determinades situacions i si ho demanen. El dictamen, que venia de la comissió de Justícia, ha aconseguit 198 vots a favor i 138 en contra, els del PP, Vox i UPN. Dos diputats s’han abstingut.

Per a la validació definitiva de la llei i, per tant, perquè l’eutanàsia sigui legal a l’estat espanyol, només queda un pas, que el senat l’avali a principi del 2021. Al món només hi ha cinc països on l’eutanàsia és legal: Bèlgica, els Països Baixos, Luxemburg, el Canadà i Colòmbia.

Els partits que han votat a favor de la llei –PSOE, Podem, ERC, JxCat, PDECat, PNB, Bildu, Compromís, BNG, CUP, Més País i Ciutadans– han recordat que la normativa no obliga ningú a morir, sinó que ofereix als pacients en situació irresoluble la possibilitat de morir dignament.

Per contra, PP, Vox i UPN han denunciat la llei era “inoportuna i inconstitucional”. En aquest sentit, del diputat d’UPN Carlos García Adanero ha dit que empenyia els pacients al suïcidi.

La llei –que va arribar a la cambra en forma de proposició de llei del PSOE– ha superat el llindar de la majoria absoluta per a esdevenir orgànica i ara s’haurà de debatre al senat. El text estipula un procediment per mitjà del qual el pacient pot demanar que li apliquin l’eutanàsia tant en centres hospitalaris com a casa.

L’eutanàsia la podran demanar els majors d’edat que pateixin una malaltia greu, crònica, invalidant o incurable en situacions associades a un “patiment físic o psíquic constant i intolerable” i quan, a més, existeixi la “seguretat”, o una gran probabilitat, que no hi hagi capacitat de cura o millora.

Un cop completi la tramitació i entri en vigor, la llei regularà que els sol·licitants ho facin en dues peticions per escrit separades per un mínim de quinze dies. La decisió ha de ser autònoma i sense pressions, i es pot fer palesa amb una declaració de voluntats anticipades.

L’avaluació la faran dos facultatius que remetran el seu examen a una comissió de control, que és qui haurà de donar el vist-i-plau final. En cas de penediment, el pacient se’n podrà desdir en qualsevol moment.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor