El congrés espanyol aprova la reforma del reglament per a parlar català, occità, èuscar i gallec

  • Vox demana al PP que, com a resposta, prohibeixi les llengües diferents del castellà al senat

VilaWeb
Redacció / ACN
21.09.2023 - 11:49
Actualització: 21.09.2023 - 21:48

El congrés espanyol ha aprovat la reforma del reglament que permet explícitament l’ús dels altres idiomes oficials a l’estat espanyol diferents del castellà. És a dir, del català, l’occità, l’èuscar i el gallec. La votació s’ha aprovat per 180 vots a favor (PSOE, Sumar, ERC, Junts, PNB, Bildu, BNG i CC) i 170 en contra (PP, Vox i UPN). Tot i que la reforma del reglament deixarà per escrit que s’hi poden parlar altres llengües oficials, fins ara no ho prohibia pas. És per això que, des d’abans de l’aprovació de la reforma, els diputats han pogut parlar en català, occità, èuscar i gallec gràcies a un acord de la mesa, que va decidir d’acceptar-ho.

El diputat del PSC Marc Lamuà ha defensat la reforma en una intervenció parcialment en català. “L’ús d’una llengua mai és en contra d’una altra”, ha dit, i el grup socialista assumeix la “responsabilitat” d’evitar que la pluralitat lingüística es converteixi en un element d’enfrontament. Aquest acord, segons Lamuà, fa que la cambra “s’assembli més a Espanya, que és plural i plurilingüe”.

La diputada de Junts Pilar Calvo ha reivindicat el paper de la seva formació a la negociació d’aquesta “fita històrica”, i ha recordat que els socialistes espanyols no actuen “per convicció, sinó per necessitat”. Calvo ha recordat que l’última vegada que va parlar en català, la passada legislatura, l’ex-presidenta del congrés Meritxell Batet la va expulsar de la tribuna, de manera que el canvi de criteri dels socialistes fa evident que “faltava Junts a l’equació”.

La diputada d’ERC Montse Bassa, ha recordat que “la fita històrica” que s’assoleix avui al congrés és “una victòria democràtica de milers i milers de persones al llarg de la nostra història”, però ha recordat que encara no es pot viure plenament en català a Catalunya. “El català només avança quan les lleis depenen dels partits catalans”, ha dit abans de recordar que ERC fa dècades que impulsa iniciatives com la llei audiovisual. Segons Bassa, mentre no arribi la independència ERC “continuarà lluitant pel reconeixement dels nostres drets”.

La diputada de Sumar Àgueda Micó, ha intervingut també en català al congrés, i ha defensat que “la pluralitat no espanta” ningú. “Espanya ja no és la idea d’una gran i lliure, sinó diversa i plural”. “El que és normal al carrer ha de ser normal a les institucions”, ha dit.

Primera intervenció en aranès i en aragonès, que no és oficial

La diputada d’ERC Montse Bassa ha estat la primera que ha utilitzat la llengua aranesa al congrés espanyol. S’ha felicitat per la normalització de la llengua occitana i ha recordat que l’occità es pot parlar amb normalitat al Parlament de Catalunya.

A diferència de l’aranès, que és oficial a Catalunya, l’aragonès no té aquesta consideració. El diputat de la Chunta Aragonesista —integrat a Sumar—, Jorge Pueyo, ha estat el primer que ha intervingut en aragonès a la cambra, malgrat que l’acord no regula l’ús de llengües que no tinguin oficialitat en un territori. Pueyo ha demanat la paraula després de ser interpel·lat per la diputada de Vox María José Rodríguez de Millán, i ha denunciat la “repressió” que hi ha hagut històricament contra l’ús de l’aragonès a l’Estat.

Escarafalls de PP i Vox

El portaveu adjunt del PP, Borja Sémper, ha evitat en aquesta ocasió utilitzar el basc en la seva intervenció. Ha acusat el PSOE de pretendre convertir en congrés en ostatge “d’una escenificació” per aconseguir el suport dels grups independentistes a la investidura. Segons Sémper, la reforma “atempta contra la lògica parlamentària i l’elemental” perquè “si tenim una llengua comuna l’hem d’utilitzar per entendre’ns”. Segons Sémper, l’ús de les llengües cooficials al congrés és un “espectacle il·legal” que el PP combatrà també en el futur.

Durant el debat d’aquest dijous la diputada de Vox María José Rodríguez de Millán ha acusat el PSOE de fer “cessions al separatisme” i ha afirmat que la continuació serà “la concessió de l’amnistia als que han donat un cop d’estat”. “Delinquir ja no només és gratuït, sinó que és rendible si el PSOE necessita els teus vots per governar”, ha denunciat. Abans de la seva intervenció, Vox ha volgut fer visible de nou la seva oposició no assistint a la intervenció del diputat del PNB Joseba Eguirretxea.

Vox demana al PP que respongui al Senat

Fruit de l’aprovació de la reforma del reglament al congrés, Vox ha reclamat al PP que explori la possibilitat de fer la rèplica al Senat utilitzant la seva majoria absoluta per modificar també el reglament de la cambra alta i impedir que s’hi puguin utilitzar les llengües cooficials.

La reforma regula l’ús de les llengües a tota l’activitat

El congrés ha aprovat d’aquesta manera un ús reglamentat de les llengües i consolida el gir introduït al debat de la setmana passada, quan fruit d’un acord de la mesa els diputats van poder parlar en català, basc i gallec sense por a ser advertits o expulsats de la tribuna per la presidència.

La reforma del reglament fa extensiu aquest ús a tota l’activitat parlamentària, de manera que els grups “tenen dret a utilitzar en tots els àmbits de l’activitat parlamentària, incloses les intervencions orals i la presentació d’escrits, qualsevol de les llengües que tinguin caràcter d’oficial a alguna comunitat autònoma”.

La presidència del congrés ja va establir la setmana passada un sistema amb 6 traductors (seran 12 i s’aniran rotant) i 450 auriculars per als diputats, personal de la cambra i periodistes. Els diputats també poden veure subtítols a les dues pantalles gegants que ja estaven instal·lades a l’hemicicle.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor