25.11.2021 - 16:07
|
Actualització: 25.11.2021 - 16:26
El congrés espanyol ha aprovat el pressupost de 2022 amb 188 vots a favor: PSOE (120), Unides Podem (34), ERC (13), PNB (6), EH Bildu (5), PDECat (4), Més País (2), Compromís (1), Terol Existeix (1), Nova Canàries (1) i Partit Regionalista Càntabre (1). El sí d’aquestes onze formacions ha permès que els segons comptes elaborats per l’executiu de coalició de Pedro Sánchez hagin obtingut llum verda per continuar la tramitació parlamentària al senat espanyol. Si a la cambra alta no pateixen cap modificació, quedaran definitivament aprovats, però si s’hi introdueix algun canvi hauran de tornar al congrés per ser ratificats abans del 31 de desembre.
El @Congreso_Es ha dado luz verde hoy a los #PGE2022 que continúan ahora con su trámite parlamentario en el @Senadoesp. Damos así un paso más hacia la aprobación definitiva de unos Presupuestos que impulsarán la recuperación y la gran modernización de nuestro país. ¡Seguimos! pic.twitter.com/FNdXuRlkb3
— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) November 25, 2021
En contra del pressupost hi han votat 159 diputats: PP, Vox, Ciutadans, JxCat, la CUP, Unió del Poble Navarrès, Coalició Canària i Fòrum Astúries. Per la seva part, el BNG s’ha abstingut. Així doncs, totes les seccions dels comptes públics han superat la votació fruit dels acords entre el govern espanyol amb els mateixos grups que ja van facilitar l’aprovació del pressupost d’enguany.
A diferència de l’any passat, el PNB no ha tancat un acord global amb el govern espanyol. Tot i el vot favorable al congrés a les diferents seccions, els nacionalistes bascos van advertir ahir que no descartaven seguir negociant per introduir modificacions en la tramitació al senat. El PNB ha criticat que la negociació d’enguany s’hagi dut a terme per parts i no hagi estat en conjunt.
Fonts del govern espanyol han explicat que no volen que els comptes hagin de tornar al congrés per ser ratificats i confien que s’aprovin definitivament a la cambra alta. Les mateixes fonts plantegen introduir les demandes pendents dels seus socis a través d’esmenes a altres lleis que estan en tramitació.
Acord amb ERC sobre el català
El govern espanyol va tancar dimarts un acord amb ERC que implica el compromís que la llei audiovisual reservi un 6% a les llengües cooficials en el catàleg de plataformes de streaming com Netflix, HBO o Amazon Prime. També van acordar una sèrie d’inversions que augmenten un 19% la inversió a Catalunya ,així com la jubilació anticipada de Mossos, que el traspàs del servei de Rodalia es comenci a fer a finals de novembre o una auditoria pública a la Seguretat Social.
Pactes amb altres formacions
El PDECat va avançar el vot favorable dels seus quatre diputats dimarts després d’aconseguir que entitats sense ànim de lucre que presten serveis socials o cooperen amb la sanitat pública puguin rebre diners dels fons Next Generation. Pel que fa a Compromís, el pacte implica incloure-hi 26,8 milions d’euros més per al País Valencià i el compromís de l’executiu de Sánchez de publicar un document amb els criteris de població ajustada per al sistema de finançament autonòmic que “resoldran el problema d’infrafinançament valencià”.
Vot en contra de Junts i la CUP
A diferència d’ERC i el PDECAT, JxCat i la CUP han votat en contra del pressupost. Junts ha mantingut contactes amb el govern espanyol que no s’han arribat a concretar. Segons la portaveu de JxCat, Míriam Nogueras, el pactisme dels socialistes és fum i ha advertit que el fet que les formacions independentistes facilitin l’aprovació dels comptes “només beneficia el PSOE”.