La República Democràtica del Congo confirma 548 morts per verola del simi enguany

  • El país africà, epicentre del brot, ha registrat 15.664 casos de símptomes compatibles amb una infecció enguany

VilaWeb

Europa Press

16.08.2024 - 19:21
Actualització: 16.08.2024 - 19:22

El ministre de Salut de la República Democràtica del Congo, Roger Samuel Kamba, ha confirmat que el país ha registrat 548 morts, pel cap baix, i 15.664 casos de símptomes compatibles amb una infecció d’ençà de començament d’any. El país és l’epicentre del darrer brot d’aquesta malaltia, que ha dut l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a decretar l’emergència sanitària mundial.

“Sabem que la clau per a vèncer aquesta epidèmia resideix en la implicació de tots. Per a fer front a aquesta crisi, el govern ha posat en marxa una resposta estructurada entorn de tres eixos principals, el primer dels quals es refereix a la sensibilització de la població per a prevenir i limitar la contaminació”, ha manifestat el ministre.

Prèviament, el cap de la secció operativa del Programa congolès de la Lluita contra la Verola del Simi, Cris Kacita, havia indicat en un balanç previ que la letalitat del virus al país és ara mateix d’un 3,5% i que “l’acumulat de casos confirmats entre les mostres analitzades és de 3.249 casos confirmats de 6.110 mostres analitzades, és a dir, una positivitat del 5,3%“.

La majoria dels casos s’han registrat a la província congolesa d’Équateur, en l’oest del país, amb 5.750 afectats i 310 defuncions, seguida de Kivu del Sud, amb 3.420 casos i 26 morts; Sankuru, amb 1.440 casos i 60 morts i Sud-Ubangi, amb 1.336 casos i 33 morts.

Abaratir els vaccins, assignatura pendent

“Ara mateix, gairebé totes les nostres províncies estan afectades per aquest virus”, ha avisat el ministre congolès abans d’insistir en la importància de prevenir la malaltia atès el preu dels vaccins.

“La vaccinació és una de les solucions, però la solució principal és la prevenció. Necessitem aproximadament tres milions de dosis de vacuna i això costa centenars de milions de dòlars“, ha indicat el ministre.

El preu actual del vaccí MVA-BN –l’única aprovada per l’Agència Europea del Medicament (EMA)– “està fora de l’abast de la majoria dels països de renda baixa i mitjana en els quals la virola del simi és endèmica o s’està estenent en aquests moments”, segons que expliquen representants de Metges sense Fronteres.

L’organització insta el fabricant de la vacuna, la danesa Bavarian Nordic, a “revisar la seva política de preus i buscar urgentment una associació amb un dels fabricants de vacunes emergents africans per a una transferència de tecnologia completa i oportuna”.

“Si no es garanteix més accés als vaccins, milers de persones, incloent-hi els menors de 15 anys que es veuen particularment afectats per la malaltia (i que representen el 56% i el 79% de tots els casos i morts per aquesta malaltia en 2024, respectivament), poden quedar desprotegits“.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor