Confirmat el processament del cervell financer de la trama Gürtel per la visita del papa a València

  • Rebutja incloure Tomas Martín, excap de l'empresa de terra de Boadilla per l'adjudicació dels equips de so

VilaWeb
Redacció
05.07.2016 - 17:10

Rebutja incloure Tomas Martín, excap de l’empresa de terra de Boadilla per l’adjudicació dels equips de so

MADRID, 5 (EUROPA PRESS)

La Secció Quarta del Penal de l’Audiència Nacional ha fet públics este dimarts sis actes en els quals rebutja els recursos presentats per sis de les 24 persones a les quals el jutge José De la Mata, instructor del ‘cas Gürtel’ ha assegut en el banc dels acusats per contractació de les pantalles i megafonia a una societat de la trama amb motiu de la visita del papa Benet XVI a València el 2006.

Entre els quals hi ha es troba José Ramón Blanco Balín, advocat i presumpte cervell de l’estructura de blanqueig de capitals del grup comandat per Francisco Correa, mentre que la resta són exresponsables de la televisió pública valenciana. Es tracta de Vicente Sanz, Juan Prefaci, Antonio José de la Viuda, Luis Sabater i Ricardo Calatayud.

En línia amb l’instructor, els magistrats Ángela Murillo, Carmen Paloma González i Juan Francisco Martel entenen que existixen “contundents indicis de criminalitat” en l’actuació d’estes persones, que van possibilitar la contractació irregular que presumptament va produir substancials beneficis als principals investigats en detriment del patrimoni públic.

Segons la Sala, els investigats van oferir cobertura econòmica a les actuacions “anòmales, defraudatòries i falsàries” que es van estendre a l’àmbit de l’activitat pública-empresarial de gestió dels esdeveniments organitzats amb motiu de la visita del papa a València entre els dies 7 i 9 de juliol del 2006.

DESCARTA NOVA IMPUTACIÓ

En un setè sentència, el mateix tribunal desestima el recurs de l’acusació exercida per Carmen Ninet i Cristina Moreno Fernández en què sol·licitaven que s’inclogués com a responsable penal a César Tomás Martín Morales -responsable de l’Empresa Municipal del Terra de Boadilla de la Muntanya (Madrid)- per la seua col·laboració en la redacció del plec de condicions per a l’adjudicació del contracte de subministraments d’equips de vídeo i sonors, així com pel seu assessorament de l’anomenat “Grup Correa”.

La Sala indica sobre Martín Morales –imputat en la peça de ‘Gürtel’ relativa a irregularitats a l’Ajuntament de Boadilla–, que “no existixen nítids indicis de participació delictiva” d’esta persona, ja que no se li ha detectat en reunions amb la resta d’investigats per la visita del papa en relació amb la contractació del lloguer de pantalles de vídeo, dels aparells de so i de la megafonia ni d’altres elements indispensables per a l’organització dels actes investigats a València.

Afegix el tribunal que “tampoc existix constància, ni tan sols indiciària, que hi haja participat en el procés de fictícia documentació que va elevar considerablement els costos de tals esdeveniments en benefici dels investigats i detriment de les arques públiques”.

Únicament se li situa en l’emissió de dos informes jurídics sobre la manera d’actuar, “el que no implica sense més la seua participació a l’entramat presumptament delictiu perpetrat”.

En el seu moment, De la Mata va dictar una sentència en el qual va transformar les actuacions en procediment abreujat, un tràmit que equival al processament, contra nou persones jurídiques i 24 físiques, entre les quals hi ha l’expresident de les corts valencianes Juan Cotino, el director de la televisió pública valenciana Pedro García, diversos alts càrrecs de la televisió pública (RTVV), diversos alts càrrecs de la cadena, així com empresaris de l’anomenat ‘grup Correa’ Francisco Correa, Pablo Crespo, Álvaro Pérez i José Ramón Blanco Balín.

Els fets pels quals se seran jutjats els 24 acusats es delimiten a la contractació de lloguer de pantalles, manteniment i megafonia. Els investigats van decidir que el cost d’este subministrament, que van fixar en set milions d’euros, el portaria a terme l’ens públic RTVV, que al seu torn ho adjudicaria a través de Teconsa, empresa pantalla del grup Correa.

En la seua interlocutòria, De la Mata qualificava Juan Cotino de “factòtum” i element nuclear” de la Fundació (FVMEF) com a responsable últim dels seus contractes, “manejant des de enrere” i en comú acord amb el llavors director de la televisió pública valenciana. Segons el jutge, “va aconseguir el seu propòsit que s’adjudicaran al grup Correa els servicis esmentats.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor