Confinament nocturn: Per què el govern l’imposa si els experts no ho demanen?

  • Els científics consultats pel departament de Salut posen en dubte l'eficàcia que pugui tenir la mesura

VilaWeb
Josep Rexach Fumanya
22.12.2021 - 17:15
Actualització: 22.12.2021 - 18:24

El nou paquet de restriccions aprovades pel govern de la Generalitat de Catalunya i que entraran en vigor la nit de dijous a divendres, retornarà el confinament nocturn a la vida dels catalans. Sempre i quan tingui l’aval final del TSJC. Aquesta mesura restringeix directament un dret fonamental dels ciutadans com és la lliure circulació i no té l’aval del Comitè Científic Assessor de la Covid-19, que en el seu informe no hi va voler incloure aquesta mesura dràstica.

Sí que hi van incloure mesures dures com el tancament dels interiors de la restauració, reduir les reunions públiques a només quatre persones i les privades limitar-les al grup de convivència. De facto, aquests demandes suposaven la prohibició de les trobades familiars durant les festes. Però no van voler proposar el confinament nocturn. El catedràtic de Sistemes Complexes de la Universitat Rovira i Virgili i membre d’aquest comitè, Àlex Arenas, explica a VilaWeb que dubta de l’eficàcia de la mesura: “No tenim una avaluació quantitativa de quina repercussió directa o indirecte té en la transmissió un confinament nocturn. En un document científic tot ha de tenir una base científica i si no es pot demostrar, no ho podem incloure”. 

Magda Campins, cap de servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i presidenta del comitè, diu directament en una entrevista a eldiario.es que el confinament nocturn tindrà poc impacte perquè estant l’oci nocturn tancat, no hi haurà gaires interaccions socials: “És una mesura més conscienciació cap a la població, per dir-li: “vigileu que estem molt malament””.

Roger Paredes, cap de Secció del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol i també membre del comitè, explica a VilaWeb que l’objectiu epidemiològic dels experts era reduir la Rt, i que tenint en compte que Catalunya està en fase d’alerta 4, no calia restringir la mobilitat nocturna perquè no aporta beneficis en termes de reducció de contagis. Les fases d’alerta a les que es refereix les marca el document del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, al qual el comitè d’experts li dóna plena validesa. 

I per què el govern ha optat per recuperar una mesura com el confinament? La decisió la va prendre la Comissió delegada en matèria de la Covid-19, integrada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, el vice-president del Govern, Jordi Puigneró, i els consellers de la Presidència, d’Interior i de Salut. Fonts del govern sostenen que en la reunió de dilluns cap departament va proposar aquesta mesura. Tampoc des del departament de Salut, qui prèviament havia rebut la proposta del comitè d’experts. Va ser en el decurs de la reunió en què “es va consensuar” entre tots els participants de la reunió tenint en compte l’experiència del juliol.

En aquell moment es va decidir d’aplicar un confinament nocturn en els municipis de més de 5.000 habitant per a frenar l’auge de les entrompades que hi havia en moltes poblacions. Tenint en compte que l’oci nocturn estarà tancat, el govern defensa que part de l’oci es podria traslladar en algunes places i carrers i que aquesta mesura cerca d’evitar aquestes situacions.

Si no hi ha una reculada d’última hora el país retornarà a l’escenari de l’estiu. En aquella ocasió va acabar intervenint el TSJC, que va tombar el confinament nocturn en la majoria de municipis afectats tot adduint que el control de les interaccions socials que cercava el govern no era un “criteri sanitari estrictament considerat”. La resolució del govern ja ha entrat al TSJC i un cop es pronunciï la fiscalia, el tribunal es reunirà a deliberar per a donar una resposta que podria arribar entre demà i divendres. 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor