Puig demana un nou model de finançament per a setembre amb efectes retroactius des de gener de 2014

  • També planteja que la comissió d'experts avalue el cost que ha tingut l'infrafinançament per a les comunitats

VilaWeb

Redacció

17.01.2017 - 14:10
Actualització: 18.01.2017 - 00:39

També planteja que la comissió d’experts avalue el cost que ha tingut l’infrafinançament per a les comunitats

MADRID, 17 (EUROPA PRESS)

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha proposat este dimarts en la VI Conferència de Presidents que se celebra al Senat que el nou sistema de finançament de les comunitats autònomes s’aprove abans del 30 de setembre, per a incloure les seues conseqüències en els Pressupostos Generals de l’Estat de 2018, i tinga efectes retroactius des de l’1 de gener de 2014, segons han apuntat fonts de presidència.

El finançament ha sigut un dels punts que Puig ha destacat, tenint en compte que l’objectiu no és eixir del Senat amb un text declaratiu o posar dia a la reunió d’experts, sinó també concretar amb quina data començaria a aplicar-se el nou model. En este punt, la Generalitat proposa l’1 de gener de 2014 tenint en compte que va ser llavors quan va caducar el que seguix vigent.

El director del gabinet del president, Arcadi España, ha explicat que esta és la proposta inicial que ha realitzat Puig durant la seua intervenció en la trobada, amb una actitud “constructiva i no victimista” i oberta al diàleg. Ha precisat que Puig també ha plantejat que la comissió d’experts formada per representants de les comunitats autònomes i del Govern hauria d’avaluar el cost que per a les comunitats ha tingut l’infrafinançament, com a mínim en serveis públics essencials, i buscar fórmules per a compensar, condonar o reestructurar una part del deute.

Sobre esta qüestió, Puig ha assegurat en la seua intervenció que la Generalitat ha d’assumir la part del deute derivada de la gestió d’anteriors governs autonòmics, però l’altra part, la derivada de l’infrafinançament, cal fórmules d’acord. Des de presidència han aclarit que la intenció no és posar sobre la taula números concrets, sinó plantejar esta filosofia i parlar “del fons” abans que de xifres.

En relació amb el finançament, el ‘president’ també ha posat sobre la taula la preocupació pel finançament que l’Estat fa de la llei de dependència, tenint en compte que li correspon aportar el 50% i actualment l’aportació, en el cas de la Comunitat Valenciana, se situa al 17 o 18%.

Puig també ha proposat avaluar els dèficits estructurals en infraestructures que, com ha dit España, “s’eternitzen” –posant com a exemple el Corredor Mediterrani– per a poder prioritzar la despesa, i alhora ha plantejat criteris objetius per a la construcció d’infraestructures i esta es debate amb les comunitats.

VIOLÈNCIA MASCLISTA, TRANSPARÈNCIA, FEINA I DEMOGRAFIA

També ha plantejat un pacte d’estat contra la violència de gènere per a millorar la coordinació entre autonomies, així com un acord sobre la gestió de refugiats i un acord per la transparència o una flexibilització de la taxa de reposició de treballadors públics en serveis no considerats fonamentals.

En el debat sobre la demografia, Arcadi España ha explicat que la Generalitat ha demanat que a més de la despoblació també s’aborde la “població flotant” en alguns mesos d’any en diferents comunitats o la immigració.

En la seua intervenció, segons les mateixes fonts, ha transmès la necessitat d’acabar amb els tòpics sobre la Comunitat, ha reclamat la lleialtat en doble sentit entre comunitats i el Govern, ha apel·lat a la responsabilitat compartida i ha presentat el “problema valencià” com la “solució valenciana”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor