16.06.2022 - 18:13
|
Actualització: 16.06.2022 - 18:36
Diverses ONG, associacions i federacions com el Centre Delàs, FundiPau, Greenpeace i el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya han demanat que el govern espanyol assisteixi a la Primera Conferència d’Estats Part del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN) que se celebra entre el 21 i el 23 de juny a Viena. En una roda de premsa han valorat que és el debat sobre armes nuclears més rellevant i transcendent des del final de la guerra freda i, per això, exigeixen que l’Estat espanyol, que no ha signat el tractat, hi sigui almenys com a observador.
El Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears es va aprovar en una conferència de l’ONU el 2017 amb 86 països signants i compta amb 62 països que l’han ratificat, però no hi ha cap membre de l’OTAN. Els països membres abordaran aquesta setmana que ve temes com l’amenaça que suposen les armes nuclears avui i com vèncer les actuals resistències al tractat i aconseguir el suport del màxim nombre de països. A banda dels estats membres també assistiran a la cimera diversos països que malgrat que no s’hi han adherit, hi seran en qualitat d’observadors, com Alemanya i Noruega —membres de l’OTAN—, Finlàndia, Suècia i Suïssa.
Avui participem a la roda de premsa per exigir al Govern espanyol que participi a la primera Conferència d'Estats Part del Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears (#TPAN) a Viena
Hem de prohibir les armes nuclears!#nuclearban #10RazonesFirmaTPAN #YLaFirmaPaCuando https://t.co/F1Cptk1cih
— Centre Delàs (@CentreDelas) June 16, 2022
Quan va entrar en vigor el gener de 2021, el tractat establia que les armes nuclears són il·legals. Fins llavors, aquestes havien estat les úniques armes de destrucció massiva sense un tractat de prohibició, ja que les armes químiques es van prohibir l’any 1972 i les armes biològiques, el 1992, segons que explicaven des de FundiPau en un comunicat.
Seixanta-sis municipis a favor del tractat
El TPAN té el suport de seixanta-sis municipis del país que han aprovat mocions en favor seu, la majoria de les quals aprovades per unanimitat tal com conten des de FundiPau. Per altra banda, un sondatge de desembre del 2020, mostra que el 89% de la població estava a favor de l’adhesió de l’Estat espanyol al TPAN.
Davant d’això, Jordi Armadans, director de l’entitat, declara que en els contactes que han tingut amb el govern espanyol han conclòs que no veu malament el tractat – fins i tot el 2020 els socis de govern van votar a favor d’una moció de suport al Congrés– però l’executiu de Sánchez veu en el TPAN una distracció respecte al Tractat de No Proliferació Nuclear (TNP), bloquejat històricament.
“Per a nosaltres, és exactament el contrari: el TPAN posa en relleu les misèries i la incapacitat d’avançar del TNP, segrestat per les potències nuclears”, assegura Armadans.
Més inversions en armament nuclear
“La guerra a Ucraïna ens ha recordat l’amenaça real que representen les armes nuclears per a la supervivència de la humanitat, però en comptes de fer passos cap a la seva eliminació s’avança en sentit contrari”, diuen des de FundiPau, “en els propers anys els arsenals nuclears creixeran per primera vegada des de la guerra freda“.
Avui, hi ha 12.705 armes nuclears al món, segons les dades de l’institut de recerca suec SIPRI, que també apunten que els nou països que en tenen invertiran en la seva modernització. D’altra banda, el darrer informe d’ICAN denuncia que el 2021, aquests nou països van gastar 82.400 milions de dòlars en armes nuclears, més de 156.000 dòlars per minut. Un augment de 6.500.000 milions respecte del 2020.
“Ara cal aconseguir el suport dels països reticents per avançar cap a un món lliure de l’amenaça nuclear”, conclouen des de l’entitat pacifista.