02.05.2022 - 20:01
|
Actualització: 02.05.2022 - 20:03
Aquesta horabaixa ha tingut lloc de manera virtual la trenta-i-sisena Conferència Catalana per un Futur Sense Nuclears i Energèticament Sostenible, que any rere any examina “la problemàtica associada a l’energia nuclear i a la insostenibilitat dels sistemes energètics basats en el malbaratament, la ineficiència i les energies fòssils.”
A l’acte s’ha presentat l’informe 2021 sobre l’estat de la indústria nuclear al món (WNISR2021), que avalua al llarg de més de quatre-centes pàgines les tendències de la indústria nuclear internacional i la resiliència del sistema energètic mundial al canvi climàtic. El document examina també altres qüestions, com ara el present i futur de Fukushima i Txernòbil, dècades després dels desastrosos accidents que posaren ambdós indrets al mapa, o bé els vincles entre l’energia nuclear i l’energia criminal.
L’estudi ha estat elaborat tretze experts interdisciplinaris d’institucions acadèmiques de prestigi, com ara la Universitat de Harvard o bé el think-tank britànic Chatham House, i compta amb un pròleg de Naoto Kan, ex-primer ministre japonès. Mycle Schneider, veterà de l’activisme anti-nuclear, ha estat l’encarregat de presentar-lo.
Els impulsors de la conferència han reclamat que “Catalunya pugui abandonar el malson nuclear i l’addició als combustibles fòssils per a començar a fer via pel camí de la independència energètica“, tot potenciant l’energia renovable i, alhora, l’eficiència energètica.
“El repte que tenim les societats industrialitzades és deslliurar-nos de la cultura extractivista-consumista, basada en la tirania dels combustibles fòssils i nuclears. I la manera de fer-ho és oposant-se activament a l’energia nuclear, com també a aquelles empreses que fan servir el foc per generar electricitat”, han conclòs els organitzadors de la jornada en un comunicat.