15.09.2017 - 13:12
Assegura que l’acord pretén “eliminar un desgreuge” i adverteix de la inseguretat jurídica” que comporta la decisió catalana
BILBAO, 15 (EUROPA PRESS)
El director general de Confebask, Eduardo Arechaga, ha expressat la seva “sorpresa i incredulitat” davant la denúncia presentada pel Síndic de Greuges de Catalunya per la reforma del peatge elèctric acordada entre el PNB i el PP, que ha qualificat d'”absolutament injustificada”.
El dirigent de la patronal basca ha assegurat que l’acord, inclòs en el pacte pressupostari de jeltzales i populars per al 2017, pretén “eliminar un desgreuge”, no aconseguir “cap avantatge” i ha advertit de la inseguretat jurídica” que comporta la decisió de Catalunya.
L’acord entre PNB i PP preveu eliminar, a partir de l’1 de gener de 2018, de la xarxa d’alta tensió denominada 6.1.b i englobar les tensions de 30 a 36 kilovolts en la tarifa 6.2, la qual cosa suposarà un estalvi per a les empreses basques de 100 milions d’euros. El canvi afecta unes 1.250 societats del conjunt de l’Estat, de les quals al voltant de 800 es troben radicades a Euskadi.
Confebask ha demanat, durant anys, acabar amb la “discriminació” que, en la seva opinió, sofreixen en costos energètics les grans empreses basques, connectades per raons històriques a les xarxes d’alta tensió de 30.000 volts.
En declaracions a Europa Press, Aréchaga ha afirmat que la reforma del peatge elèctric ha estat sempre “una reivindicació pendent”, amb l’objectiu d’alinear-se “amb altres empreses de l’Estat”. “La qüestió de fons és que no estem tractant d’aconseguir un avantatge, sinó d’eliminar un desavantatge”, ha advertit.
El representant de la patronal ha manifestat la seva sorpresa per que es pugui qualificar d'”ajuda d’Estat” posar “a la par” la tarifa elèctrica. A més, ha mostrat la seva estranyesa pel fet que el recurs s’hagi registrat mesos després d’aconseguir l’acord entre PNB i PP, que va fer possible la modificació. Segons ha recordat, va haver-hi també “un acord previ” el 2014 pel qual es va recuperar “part d’aquest desavantatge”.
Aréchaga considera que la decisió del Defensor del Poble de Catalunya és “greu” per “revertir aquesta situació” perquè “genera incertesa, inseguretat jurídica, possible retard en l’aplicació”. “Ens causa sorpresa, incredulitat i absolut rebuig, perquè el que fins ara hem demanat és una equiparació, mai un avantatge”, ha insistit.
INFRAESTRUCTURA
A més ha aclarit que l’origen del problema no és regulatori sinó d’infraestructura de xarxes perquè, històricament, a Euskadi es funcionava “amb un determinat voltatge”, que “de sortida generava una discriminació monetària, de costos”.
“Nosaltres no estem falsejant la competència, sinó que es plantejava eliminar una discriminació o un desavantatge que portàvem anys sofrint, mai aconseguir una drecera de reducció de costos”, ha argumentat.
En la seva opinió, Confebask “mai” ha defensat plantejaments de “demanar per llevar a uns altres” i s’ha limitat a “defensar els interessos de les empreses basques per eliminar un desgreuge”. “Si no es pogués materialitzar l’acord, els que tindrien ajudes d’Estat serien la resta, perquè estan pagant menys costos que nosaltres”, ha assenyalat.
Aréchaga ha insistit en la “inseguretat jurídica” que genera aquesta decisió i ha lamentat que, per als empresaris bascos, suposa “una altra vegada començar amb situacions passades” que “no tenen gens que veure”. “És obrir capítols que ja estan tancats i superats”, ha dit.