18.04.2024 - 18:42
La prestigiosa revista The Lancet Psychiatry ha publicat un estudi elaborat per l’Institut de Recerca Sant Pau que alerta que les conductes suïcides no mortals van créixer un 50,77% al Principat després del confinament de la pandèmia.
Els resultats assenyalen un augment lleu de les idees i els intents de suïcidi des de l’1 de gener del 2018 fins al 13 de març del 2020. Després, una reducció durant el període de confinament i, posteriorment, un increment del 50,77% després d’aquest. A més, aquest increment es va produir especialment entre les dones. Ara bé, les taxes globals de suïcidi es van mantenir estables durant la pandèmia de la covid.
Així doncs, els experts del Grup de Salut Mental de l’institut destaquen la necessitat d’estratègies preventives i la importància de considerar la salut mental com una part essencial de la salut pública en eventuals situacions similars.
L’estudi ha analitzat 26.482 casos de conductes suïcides sense mort registrades entre l’1 de gener del 2018 i el 31 de desembre del 2022. Això inclou 17.584 dones i 8.898 homes, amb una mitjana d’edat de 37 anys.
El doctor Serrano-Gimeno ha dit en un comunicat que la reducció de les conductes no letals durant l’estricta quarantena es pot explicar per què la gent tenia menys accés a mètodes per llevar-se la vida. A més, ha indicat que l’augment posterior al confinament reflecteix factors complexos, incloent-hi l’aïllament social i els desafiaments econòmics.
La cap del Grup de Recerca en Salut Mental a l’IR Sant Pau, la doctora Maria Portella, ha destacat que l’estudi quantifica el que se sospitava de l’impacte del confinament en la salut mental i, a més, amplia el focus: “No necessàriament eren persones amb un diagnòstic psiquiàtric. I això és molt important perquè demostra que el suïcidi és un problema de salut pública molt més global”.