01.01.2023 - 15:59
|
Actualització: 01.01.2023 - 18:38
El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha condemnat a l’IbSalut a indemnitzar amb 168.728 euros, més interessos, el marit i els fills d’una dona morta el 2016 després d’un llarg retard en el diagnòstic d’un tumor maligne.
La dona es va presentar al metge per forts episodis de mal de cap i mareig unes quantes vegades d’ençà del 2011, fins que el novembre del 2015 fou atesa en un centre de salut per una protuberància que li havia sortit a l’entrecella, però tan sols li van receptar antibiòtics i antiinflamatoris. Un mes després, la dona es presentà a les urgències de l’hospital Son Espases pel mateix mal, però li van tornar a receptar antibiòtics.
L’any 2016, finalment, li van fer una biòpsia, però el diagnòstic mostrava que tan sols era un fragment de lipoma subcutani. La dona va sol·licitar aleshores de ser intervinguda, després de veure que la protuberància creixia de pressa i li causava dolors com més va més forts. Fins i tot arribà a presentar una reclamació en aquest sentit, que no fou atesa.
Al maig, una altra vegada a urgències hospitalàries de Son Espases, li van fer un TAC cerebral que va concloure que tenia una massa sòlida agressiva que s’havia estès i erosionat l’os. Després d’una altra biòpsia es va confirmar que era un melanoma maligne, i al juny un nou informe va determinar que tenia un mal pronòstic a curt termini. Després de rebre quimioteràpia, la dona va ser ingressada a l’Hospital Sant Joan de Déu, on va romandre en cures pal·liatives fins que es va morir, un mes després.
Els familiars van presentar una reclamació patrimonial contra l’IbSalut, acompanyada d’un informe pericial, assegurant que va haver-hi un retard important en el diagnòstic perquè la dona va ser tractada negligentment, i per això va perdre l’oportunitat de combatre el melanoma a temps. Així, denunciaven que durant 593 dies la difunta va patir dolor, mal estètic considerable, depressió psíquica i mal moral que va afectar també els seus familiars.
Els magistrats consideren que les exploracions fetes d’ençà que va aparèixer l’embalum haurien hagut de detectar la malignitat del tumor abans per poder aplicar tractaments que podrien haver-ne evitat el creixement. La sala considera crucial que en la primera visita al metge de capçalera no es derivés a dermatologia, de manera que va ser la pacient qui es va veure obligada a anar per si mateixa a urgències per uns símptomes que persistien. Això, segons que expliquen els magistrats, “culmina un quadre de desatenció que únicament es va remeiar amb retard quan, per iniciativa pròpia, va acudir el maig del 2016 a urgències”.