01.08.2023 - 12:33
|
Actualització: 01.08.2023 - 22:12
El jutjat penal 5 de Girona ha condemnat a un any de presó Carla Costa, l’única encausada per la protesta en la qual centenars de persones van tallar les vies del tren i el TGV el dia de la sentència de l’1-O. El jutjat li imposa una condemna per desordres públics, sobretot basant-se en un vídeo d’aquell dia on apareix caminant per les vies del tren convencional. Durant el judici, la fiscalia li va demanar dos anys i mig de presó i la represaliada es va negar a declarar.
La sentència conclou que l’encausada encapçalava la “massa de persones” que van obligar a interrompre la circulació dels combois i van causar “un greu dany a la circulació ferroviària”. Tanmateix, el jutjat descarta de condemnar Carla Costa per haver cremat una barricada feta amb fustes i pneumàtics a les vies del TGV (perquè totes les persones que la van encendre duien la cara tapada).
Carla Costa, aleshores cara visible del col·lectiu la Forja, era l’única encausada pel tall de les vies. Després de fer-se pública la sentència del procés, del mig miler de persones que van envair les vies del tren convencional i el TGV, la fiscalia només l’acusava a ella. Demanava que fos condemnada a dos anys i mig de presó per desordres públics i que hagués de pagar una indemnització de més de 34.000 euros.
Durant el judici, Costa va acollir-se al dret de no declarar. En aquella vista, que va fer-se a batzegades i va estar marcada per les interrupcions, allò que es va fer palès és que la causa contra ella girava, sobretot, al voltant d’un vídeo on Costa apareixia entre els manifestants.
Les imatges es van enregistrar quan la protesta avançava cap a Mas Xirgu per damunt les vies del tren convencional, abans que els manifestants també envaïssin les del TGV i hi cremessin fustes i pneumàtics. La concentració va durar del migdia fins a quarts de cinc de la tarda, va obligar a suspendre catorze trens i va causar l’endarreriment de 37 combois més. El trànsit ferroviari es va restablir l’endemà.
A l’hora de condemnar Carla Costa, la sentència es basa, precisament, en aquest vídeo. D’entrada, el jutjat recull que els Mossos que van declarar al judici com a testimonis, i que aquell dia formaven part del dispositiu de seguretat, no van identificar l’acusada en els fets.
Però la sentència també subratlla que les imatges “evidencien com l’acusada es troba al capdavant d’una massa de persones que circulen caminant per les vies convencionals”. En referència al vídeo, el jutjat rebutja la tesi de la defensa, que sostenia que s’havia trencat la cadena de custòdia de les imatges, i es remet a l’informe dels Mossos d’Esquadra, que van identificar Costa a posteriori (creuant la gravació amb una fotografia seva extreta d’arxius policials i una altra on apareixia fent unes declaracions com a portaveu de La Forja).
A més, la sentència també recorda que durant el judici es va tornar a visionar l’enregistrament. I aquí, després de veure-la a sala, la jutgessa afirma que “la imatge que apareix al vídeo i la de Carla Costa –que s’asseia a la banqueta– és considerablement semblant”.
El batlle de Girona, Lluc Salellas, ha donat suport a Carla Costa a les xarxes socials. Quan s’ha fet pública la sentència, Salellas ha dit: “És una de les indispensables, i per molt que la justícia espanyola la condemni per ‘caminar per la via del tren’ en una jornada de mobilització, no l’aturaran”. “Ni a ella ni a tot un moviment. Amb tu, Carla. Avui i sempre”, ha conclòs.
Així mateix, el grup de suport de la Carla ha emès un comunicat en què lamenten la resolució i avisen que ja hi preparen un recurs en contra. “La mateixa sentència qualifica els fets de pacífics sense perill. És una criminalització del dret de protesta i d’atemorir l’organització popular gironina”, asseguren.
📄 Comunicat del Grup de Suport de la Carla arran de la condemna d'un any de presó per caminar per les vies de tren convencional. pic.twitter.com/WjTEAndo6R
— Carla Absolució (@CarlaAbsolucio) August 1, 2023