19.06.2018 - 17:26
|
Actualització: 19.06.2018 - 17:28
La política de ‘tolerància zero’ amb la immigració promesa pel Govern de Donald Trump a la frontera entre Estats Units i Mèxic ha provocat la separació de centenars de famílies. Nens de poca edat –fins i tot d’un any– han quedat reclosos sense els seus pares, la qual cosa ha generat una ona de crítiques dels qui consideren aquesta mesura no solament innecessària, sinó també contrària als Drets Humans.
El Departament de Seguretat Interior calcula que gairebé 2.000 menors han estat separats dels seus pares o tutors en només sis setmanes i fins i tot ha difós imatges en les quals es
veu com alguns d’aquests nens estan tancats en gàbies. Els mitjans també s’han fet ressò en els últims dies d’històries d’esquinçament en les quals els afectats, en la seva majoria procedents de països de Centre-Amèrica, clamen a crits romandre junts.
El portal Propublica va difondre el dilluns un enregistrament de so en la qual s’escolten a diversos nens cridar a veus als seus pares, davant la indiferència d’uns agents fronterers que fins i tot arriben a ironitzar amb l”orquestra’ de crits. Una nena salvadorenca de sis anys implora que algú la porti amb la seva tieta i explica que se sap de memòria el seu número de telèfon.
‘Estats Units no serà un camp de migrants i no hi haurà instal·lacions per a tenir a refugiats’, va proclamar Trump ahir durant la trobada a la Casa Blanca, en el qual va anunciar la creació d’una nova força espacial. ‘No sota el meu comandament’, va postular el president, que ara com ara no ha donat mostres de canviar la seva dura política.
Trump també va advertir el dilluns a Twitter que ‘els nens estan sent utilitzats per alguns dels pitjors criminals del món com un mitjà per a entrar’ a Estats Units. Així, va al·ludir a unes xifres de delinqüència ‘històriques’ a l’altre costat de la frontera i va subratllar: ‘Això
no passarà als Estats Units’.
El fiscal general, Je Sessions, no va dubtar a citar la setmana passada la Bíblia per a justificar la mesura i la secretària de Seguretat Interior, Kirstjen Nielsen, va insistir ahir que l’Administració ‘no es va disculpar per fer el seu treball’. ‘No podem negar que tots els que vénen a aquest país com una família ho són de debò’, va al·legar.
La primera dama, Melania Trump, va reconèixer en un simbòlic comunicat que ‘odia’ veure com les famílies són separades. També s’han posicionat en contra la resta de primeres dames vives –Rosalynn Carter, Hillary Clinton, Laura Bush i Michelle Obama–, en una unitat sense precedents.