23.07.2021 - 15:13
|
Actualització: 23.07.2021 - 21:43
Fa uns dies, abans de restringir les visites a conseqüència de la cinquena onada de la covid-19, l’UCI de l’Hospital Vall d’Hebron va viure el concert de violoncel que un noi de tretze anys va dedicar al seu pare, ingressat per coronavirus. L’hospital ha compartit el moment a través de Twitter, alhora que ha aclarit que una setmana després d’aquest moment el pare ha pogut ser desconnectat del dispositiu que l’ajudava a respirar perquè els pulmons ja li funcionen, encara que ara s’esforça per recuperar la musculatura.
Abans de restringir les visites als pacients, l'UCI de #VallHebron va acollir un concert de violoncel en directe. El Pau, un noi de 13 anys, va tocar per al seu pare, ingressat amb #covid greu, i a qui no veia des de feia dos mesos, peces de Bach i bandes sonores.
🎻Mira com sona pic.twitter.com/GAO8va7Dtm— Vall d'Hebron (@vallhebron) July 23, 2021
El noi de tretze anys que ha tocat el violoncel es diu Pau i estudia el primer any al Conservatori de Badalona (Barcelonès), cosa que li ha permès d’interpretar peces com les “Suites per a violoncel sol” de Johann Sebastian Bach, la banda sonora de Pirates del Carib o el “Cant dels ocells”, de Pau Casals. Va rebre el permís per visitar el seu pare perquè la doctora el notava avorrit des de feia dies i van pensar que això el podia animar.
L’hospital explica que hi ha estudis científics que demostren, a través de tècniques de neuroimatge, que la música pot canviar el cervell a curt termini i llarg, i pot ajudar a tractar deficiències motores en pacients que han tingut un ictus o un accident vascular. Però en Pep, el malalt, necessitava recuperar la funció dels pulmons perquè estava connectat a un dispositiu d’oxigenació extracorpori, una tècnica molt invasiva que fa les funcions respiratòries quan els pulmons fallen i s’encarrega d’oxigenar la sang i eliminar-ne el diòxid de carboni. És una teràpia complexa que es reserva per als malalts més greus de covid-19 pels quals el respirador no és suficient, aproximadament un 2% dels pacients.
L’adjunta del Servei de Medicina Intensiva Carolina Maldonado explica que aquesta història és la d’un pacient greu “de manual”, atès que va haver de ser intubat deu dies després d’haver estat positiu en covid-19 per una PCR i que no millorés. “Era en una situació d’hipoxèmia refractària i l’equip mèdic de l’Hospital General de Catalunya va decidir de fer un següent pas per a mirar de salvar-lo: connectar-lo a la teràpia ECMO”, diu Maldonado. A l’UCI del Vall d’Hebron va començar a fer fisioteràpia malgrat que va estar en coma induït fins al 13 de juny.
Meritxell, la dona d’en Pep, recorda que la part més dura del procés van ser els dies en què va estar adormit i que quan el van despertar continuava connectat a la màquina ECMO perquè els pulmons encara no responien, cosa que va fer que en Pep comencés a ser conscient de la situació. “Estava molt miopàtic, havia perdut molta força muscular, i sabia que estava connectat a una màquina per a poder respirar”, comenta Maldonado. “Té cinquanta-nou anys, era una persona molt esportista i sense patologies prèvies, i veure’s així va ser un cop dur”, afegeix.
Sobre el retrobament amb el seu fill, diu que va ser molt emocionant perquè feia dos mesos que no es veien i podia veure el pare amb perspectiva de millora. “La visita del seu fill va animar en Pep, que va veure que tenia un futur”, explica la Meritxell. Una setmana després li van poder retirar el suport ECMO i ara és a l’Hospital General de Catalunya recuperant-se. Els pulmons li han tornat a funcionar, però encara li falta un camí llarg per a recuperar la força muscular.