01.12.2022 - 13:44
Els Amics de les Arts seran els convidats del tradicional concert de Sant Esteve al Palau de la Música, el més antic d’Europa de les seves característiques i amb les entrades esgotades, on cantaran la seva primera nadala, Vinyes llunyanes, al costat de l’Orfeó, i una altra cançó que mantindran en la incògnita fins al dia 26.
El concert, que per primera vegada dirigirà el nou director de l’Orfeó, Pablo Larraz, torna a la normalitat després de dos anys de restriccions per la pandèmia i pujarà a l’escenari a un total de 320 cantores. Té la direcció escènica d’Adrià Aubert, coreografies d’Anna Romaní i diferents “punts de llum que guiaran als cors” i “reforçaran el discurs, l’estètica i les emocions”, sota el lema “Fer camí”.
L’audició serà el punt culminant de l’oferta de Nadal que proposa el Palau de la Música, amb l’Orquestra del Bach Collegium Barcelona; el Messies d’Händel; la Missa solemnis, de Beethoven; els concerts de la Simfònica del Vallès amb el Festival de valsos i danses, bandes sonores de John Williams; el Trencanous de Txaikovski i el Concert d’Any Nou, sense oblidar als més petits amb el Twinkle, twinkle, Baby’s star i el BaBeBra & Mozart.
Pablo Larraz ha explicat en la programació de Nadal que fa nou mesos que preparen el Concert de Sant Esteve, que tornarà a “divulgar la rica tradició de nadales de Catalunya i hi haurà músiques noves per encàrrec”. S’interpretaran obres dels artistes residents del Palau, com ara I va arribar Janus, de Jordi Domènech –que inclou el poema Adorm l’afany encarregat a Eduard Escoffet, poeta convidat de la temporada–, o Advent, de Ferran Cruixent, compositor convidat de la temporada. D’altra banda, hi haurà un homenatge al director d’orquestra i compositor Manuel Oltra amb motiu del centenari del seu naixement, amb un arranjament encarregat a Andreu Diport, de qui també s’estrenarà un altre arranjament: Laudat Dominium d’Arthur Honeggr, que cantaran tots els cors junts al final del concert.
Així mateix, al concert, que presentarà Carol Rovira, l’Escola Coral estrenarà l’arranjament del Dimoni escuat, de Daniel Alegret, membre dels Amics de les Arts, i el Cor Jove cantarà Glòria de Josep Ollé. També s’interpretaran cançons com Wiegala, d’Ilse Weber, interpretada per les veus femenines de l’Orfeó i l’Escola Coral. Serà un homenatge als presoners que van morir en els camps de concentració nazis, com el mateix fill de Weber. A banda, s’ha encarregat un arranjament a Bernardo Latini sobre la cançó tradicional ucraïnesa Shchedryck, una manera de tenir un pensament en les víctimes de la Guerra d’Ucraïna.
Altres temes que se sentiran la tarda del dia de Sant Esteve seran The music of stillness, d’Elaine Hagenbrg, sobre un poema de Sara Tas; Praise his holly name, de Keith Hampton, a càrrec del Cor Infantil i Germán de la Riva, i el Cor de cambra oferirà una original versió del Fum, fum, fum, en anglès arreglada per Howard Helvey.
Com és tradicional, el concert acabarà amb el cant de la Senyera, amb tots els cors en escena i amb la participació del públic des dels seus seients, la qual cosa podrà seguir-se en directe per TV3, per palaudigital.cat i podrà escoltar-se a Catalunya Ràdio i Catalunya Música.